Історична сенсація. Мешканець Житомирщини знайшов скарб XI сторіччя

ЦІКАВО
29.08.20 - 8:57

Біля селища Городниця у Житомирській області 36-річний місцевий житель Сергій Комар знайшов 32 срібні монети, датовані приблизно 1016 роком. Історики вже назвали знахідку сенсацією, бо востаннє монети XI століття знаходили понад 100 років тому, - ТСН.

Увесь скарб чоловік передає державі, сподіваючись отримати 20% від його вартості.

 

За словами Сергія, він пішов накопати піску у ліс на закинутий кар'єр. Лише встиг встромити лопату, як під лезом задзвеніло. Знахідку сфотографував, показав знайомим, а ті — столичному історикові.

 

"Руки тремтять, все переповнює. Насправді, викид адреналіну. Це сенсація і просто не віриться", — каже науковий співробітник Інституту історії України НАН України Олександр Алфьоров.

За словами історика, монетам понад тисячу років. Карбовані за часів Володимира Святого та Святополка Ярополковича: "1016-1019 роки. Князь на троні і двозуб — монети Володимира. На всіх - зображення тризуба у різних варіаціях. Монети Святополка мають інший знак".

 

Історик каже, що це перші срібні монети княжої доби. Кожна вагою два-три грами. На той час це гроші невеликі, бо срібна гривня важила аж 150 грамів. Але подібного скарбу, запевняє, не знаходили уже понад століття.

"Хочу авторитетно  заявити, що від цього часу розпочинається нова доба в нумізматиці України", — зазначив Олександр Алфьоров.

 

Науковці вражені, а от місцеві майже не дивуються. Кажуть, земля у них щедра на коштовності.

"Коло містечка Городниця було багато поселень і німецьких, і польських, колоністи тут жили. Є багато місць, де можна щось знайти", — каже Городнищенський селищний голова Іван Онищук.

Скільки коштують монети, історикам важко оцінити. Кажуть, ймовірно, не менше мільйона гривень. Але переконані, що їхню цінність треба вимірювати не в грошах.

 

Зараз "Городницький скарб" під охороною поліції. А згодом його передадуть на зберігання до Житомирського краєзнавчого музею. 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: