Історики Дніпропетровщини б'ють на сполох. Козацькі могили на цвинтарі Шестірні Широківського району зникають

ПАМ'ЯТЬ
01.03.19 - 12:39

На Криворіжжі добре знають про існування стародавніх козацьких могил на цвинтарі поблизу села Шестірня Широківського району. Кладовище наразі переживає не найкращі часи. Про це повідомляє Історична правда.

Село походить від зимівника козака Шестірні Інгульської паланки на березі річки Інгулець. У цих зимівниках залишалися доживати віку старі козаки після руйнації Січі, а молоді разом з військом вирушили за Дунай, де утворили Задунайську Січ.

У Шестірні півень співає на три області: тут сходяться наша, Херсонська і Кіровоградська області. За переказами, запорожці заховали тут свою скарбницю. А за селом ростуть квіти, занесені до Червоної книги, подивитися на які приїздять навіть з Америки. 

Завдяки небайдужим людям, у 90-х роках минулого століття вдалося підняти і відновити кам'яні хрести на двох могилах запорожців та дізнатися прізвища похованих. 

 

Відповідно до реєстру Запорозького війська 1756 року, який був опублікований за архівами Кубанського війська у 1997 році, вдалося встановити поховання курінного отамана Дядьківського куреня Андрія Кичкіна (саме він похований у Шестірні). Дядьківський курінь – це підрозділ у структурі Січі. Козаки цього куреня виконували особливі завдання - поштова кореспонденція, супровід послів тощо.

Могили, як виявляється, потрібні тільки для реєстрації.Вони начебто перебувають під охороною закону, але наразі знаходяться у напівзруйнованому стані. Місцеві пасуть на цвинтарі корів, які лишають послід. Через поганий стан доріг дістатися цього пам'ятного історичного місця, щоб вклонитися і віддати шану нашим предкам-козакам, надзвичайно складно. 

 

До пам'ятки, яка могла б прославити нашу область і Широківський район, потрібна увага з боку небайдужих людей.

Як свідчить Борис Грінченко, який побував до революції в Шестірні, "на сільському ж цвинтарі на двох хрестах вирізані надписи. На першому: "1784 году мѢсяца Априля 21 дня приставился рабъ БожійѢ Иванъ великій, полтавського куриня полковый Отаманъ", а на другому: 1785 году іюня 37 дня ЗдѢшь почивает рабъ Божый Андрей КнукѢнь Дядькивского куриня козакъ, поживе лѢтъ рк (120)".

 

До речі, козацькі поховання на цвинтарі в Шестірні належать до найстаріших в області. Зокрема, за інформацією відомого дніпровського краєзнавця, журналіста, письменника Миколи Чабана, могила Івана Сірка в Капулівці датується 1680 роком, могила старого козака Мартюка в селі Дніпрова Кам’янка Верхньодніпровського району – 1748 роком. Чільне місце посідають могили козацького цвинтаря в Шестірні.

Історики звертаються до влади та громадськості з закликом звернути увагу на цвинтар та не дати йому зникнути посеред степу.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: