Кандидатський рекорд. Четверо претендентів на президентське крісло - з Кривого Рогу

ВАЖЛИВО
11.02.19 - 14:21

У числі 44 зареєстрованих ЦВК кандидатів на посаду Президента України - одразу четверо претендентів із Кривого Рогу. Прецедент доволі унікальний як для нашого міста, так і для країни в цілому. Кандидати – представники різних політичних сил, із несхожим стилем ведення агітаційної кампанії.

1.Олександр Вілкул – 44 роки, народний депутат України.

Висунутий від партії "Опозиційний блок - Партія миру і розвитку".

 

Олександр Вілкул народився у Кривому Розі, закінчив Криворізький технічний університет за спеціальністю «гірничий інженер». Гірник у 4-му поколінні. Починав кар'єру на Південному гірничо-збагачувальному комбінаті, згодом був одним із керівників цього підприємства. Працював на підприємствах "Метінвест Холдинг", у тому числі був гендиректором "Північного ГЗК". Пройшов трудовий шлях від помічника машиніста екскаватора до віце-прем'єр-міністра України.

У 36 років став губернатором Дніпропетровської області. Має за плечима 22 роки досвіду управлінця і 14 років політичної кар'єри.

Переслідувався Генеральною прокуратурою України з політичних мотивів, проте доведених фактів провини прокуратура надати не змогла.

Кандидат у майстри спорту з шахів і самбо, плавець.

У рідному місті широко відомий своїми справами, буває тут досить часто. Бере активну участь в житті Кривого Рогу.

 

2. Юлія Литвиненко - 42 роки, телеведуча.

Центрвиборчком зареєстрував Юлію Литвиненко як самовисуваницю.

Юлія Литвиненко народилася у 1976 році у Кривому Розі (Інгулецький район), закінчила факультет журналістики Дніпропетровського національного університету.

З середини 1990-х працює на телебаченні. Була автором і ведучою програм на телеканалах "СТБ", "1+1", "УТ-1", "ICTV", "Інтер" і "К-1".

У 2014 стала ведучою радіо "Вєсті", згодом приєдналася до колективу телеканалу "News One". З травня 2018 року працює на каналі "Прямий".

У президентській кампанії зайняла позицію не стільки особистої промоції, скільки критики інших кандидатів.

На каналі Ютуб вийшло з десяток роликів, в яких Юлія в журналістській манері задає багато в чому риторичні запитання опонентам.

 

 

3. Володимир Зеленський - 40 років, шоумен, актор.

Центрвиборчком зареєстрував Володимира Зеленського як висуванця партії "Слуга народу".

 

Володимир Зеленський народився у Кривому Розі, навчався на юридичному факультеті філії Київського національного економічного університету ім. Гетьмана. За фахом не працював. Ще у виші став активним учасником КВК. Згодом він та його команда почали співпрацю з телеканалами "1+1" та "Інтер", за деякий час Володимир Зеленський став одним із власників «Студії "Квартал 95". Упродовж 2010 - 2012 років він двічі, з перервами, обіймав посаду генерального продюсера телеканалу "Інтер". На сьогодні Володимир Зеленський знявся (або ж був одночасно актором і продюсером) у понад 10-ти художніх фільмах.

 

У 2017-му Мін'юст зареєстрував партію "Слуга народу", яка за рік висунула Зеленського кандидатом у президенти. Програму запропонував виборцям написати спільно. Анонс нового сезону однойменного з партією серіалу "Слуга народу" збігся у часі з передвиборчим періодом.

Останнім часом Зеленський активно займається спортом, виступає обличчям рекламної кампанії ювелірної мережі.

У рідному місті шоумен щороку буває з концертами, співпрацює з Координаційним центром допомоги учасникам АТО.

 

 

 

4. Володимир Петров -  блогер, телеведучий, політтехнолог.

Кандидатом у президенти Володимир Петров зареєстрований як самовисуванець.

 

Він родом із Кривого Рогу, освіту отримав у Криворізькому технічному університеті. Спеціальність - гірничий інженер.

Став відомим завдяки телепроекту "Живий журнал", який з 2000-х вів під псевдонімом Lumpen. У ЗМІ його називають політтехнологом і продюсером.

Петрова пов'язують з організацією цілої низки медіа-скандалів.

Наразі кандидат у Президенти Петров перебуває під домашнім арештом через можливу причетність до нещодавнього "Tinder-скандалу", коли студентка КПІ звинуватила начальника відділу департаменту захисту економіки Національної поліції Олександра Варченка у домаганнях і погрозах.

У своєму Facebook Петров називає себе "першим в історії України кандидатом у президенти, який веде свою виборчу кампанію з-під домашнього арешту".

 

 

Окрім цих чотирьох кандидатів, у президентських перегонах беруть участь ще шестеро претендентів, кар’єра яких тісно пов’язана з Дніпропетровщиною.

Це Геннадій Балашов, 57 років, бізнесмен, лідер партії "5.10". Він народився і здобув освіту економіста у Дніпропетровську.

Віктор Бондар, 43 роки, депутат парламенту, лідер партії "Відродження". З 2007 по 2010 рік, за президентства Віктора Ющенка, Бондар очолював Дніпропетровську обласну державну адміністрацію.

Олександр Ващенко, лідер громадської орагнізації "Влада народу". Народився у 1962 році на Дніпропетровщині. Освіту здобував у Дніпропетровському національному університеті.

Віктор Кривенко, 37 років, депутат парламенту, лідер НРУ. Народився на Дніпропетровщині, за фахом фінансист та юрист. З 2005 по 2009 рік працював заступником гендиректора «Південного машинобудівного заводу». 

Віталій Купрій, 45 років, депутат Верховної Ради України. Народився на Дніпропетровщині, закінчив кілька вишів за спеціальностями економіст, перекладач та юрист. Був депутатом у рідному місті Кам'янське.

Юлія Тимошенко, 58 років, лідерка ВО «Батьківщина». Народилася у Дніпропетровську. Там же у 1984 році закінчила університет за спеціальністю інженер-економіст. У 1990-х займалася бізнесом, пов'язаним із енергоресурсами, в 1995 очолила компанію "Єдині енергетичні системи України" (ЄЕСУ). 

 

 

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: