Коли "сонячний" пляж - не в радість. Українських відпочивальників атакують сонечки

ПОДІЯ
14.07.21 - 14:57

Відпочивальникам на півдні України вже кілька тижнів доводиться ділити пляжі та купатись у морських хвилях разом із... сонечками. Комахи, якими зазвичай усі милуються, розмножившись, стали заважати комфортному відпочинку.

Їх не просто багато - їхні укуси більш болісні, ніж комарині. Журналісти ВВС.Україна розпитали ентомолога, з чим пов'язана така кількість цих комах і чи становлять вони загрозу?

 

Херсонка Анастасія Друсінова минулого тижня відпочивала на пляжі Залізного Порту. Дівчина каже, що спочатку побачила кілька комах у воді та вирішила їх врятувати, але потім зрозуміла, що морські хвилі просто усіяні сонечками.

 

"Вони - по всьому пляжу, у воді, літають усюди, сідають прямо на шкіру. Мене не вкусили, але люди скаржились, що коли довго сидиш на пляжі, на тебе сідає багато сонечок - це не дуже приємно".

 

Ентомолог Руслан Мішустін каже, що через підвищену вологість і велику кількість зелені зросла популяція тлі. У відповідь розмножились сонечка, які харчуються цими шкідниками. Шукаючи, чим ще поживитися, вони почали мігрувати.

 

"Вони перелітають з місця на місце. Через певний час сонечка мають сісти й опиняються на воді. Вони легкі, тонуть не одразу, і прибоєм їх зносить на узбережжя. Саме під час прибою відбувається скупчення цих комах".

 

Руслан Мішустін говорить, що укус сонечка не становить небезпеки для здоров'я. Виняток - рідкісні випадки, коли людина має алергію на один із компонентів слини комахи. Також варто бути обережним і не чухати місце укусу, аби не занести вторинну інфекцію.

 

"Звичайно, вони будуть кусатися. Для будь-якої комахи один з механізмів пізнання навколишнього світу - це спробувати на смак. А може, це якась гігантська, особливо смачна тля? Ось вони й вирішують це перевірити експериментально".

 

Поки є активний сезон міграції і вітер, який сприяє переміщенню, комахи будуть накопичуватися на узбережжі у смужці прибою, каже науковець. Згодом сонечка мають розподілитися територією. Частина потоне, а ті, яких вибило на берег, знову спробують злетіти.

 

Джерело - ВВС.Україна.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: