Коли такмед та сміливість рятують життя: історія військових з передової 

ВІЙСЬКОВІ
14.08.22 - 11:35

Будь-який день на передовій – будень чи свято – може вмить перетворитись на бій за виживання. Один із таких епізодів про бойове братерство й порятунок життя розповіли в Криворізькій окремій бригаді територіальної оборони.

Боєць із позивним «Шпік» після ротації був третій день «на нулі». Склав пост і пішов у бліндаж святкувати день народження побратима. 

 

«Нас було четверо - я, Захар, Орел і Майор. Святкували просто - зі снікерсом і згущеним молоком», - розповідає Шпік.

 

Та святкування раптово перервала ворожа міна 120-го калібру, яка влучила прямо у сходи бліндажа. Вибухом хлопців відкинуло, піднялася непроглядна пилюка.

 

"Після вибуху я швидко себе оглянув, як нас вчили, відчув, що поранений в ногу, але не дуже сильно. Одразу ввімкнув ліхтар й почав перекличку. Але у відповідь була тиша. Кричав чотири рази. І лише потім хлопці почали відгукуватись", - згадує Шпік.

 

Захар повідомив, що живий і поповзом покинув бліндаж. Дим від вибуху поступово почав розсіюватись, і відгукнувся Майор. У нього була сильна кровотеча з руки.

 

Закричав і Орел. Виявилось, що в нього відкритий перелом ноги. Попри контузію, Шпік зібрався й почав згадувати все, чого вчили на курсах такмеду, й надавати першу допомогу:

 

«Спершу наклав на поранену руку Майора турнікет, записав час, але кров не зупинилась. Другий турнікет наклав вище - спрацювало. Перебинтував голову, там були незначні поранення, й відправив його у жовту зону. Далі наклав турнікет Орлу й зрозумів, що сам його витягнути не зможу. Довелось лишити його і бігти по допомогу. Поки біг, були ще прильоти, та на них я вже навіть не звертав увагу. Добіг до своїх, зрозумів, що не можу говорити, багато пилу ковтнув. Довелось пити багато води, блювати й знову пити. Віддихавшись, розповів хлопцям, що сталось, й ми одразу відправились на допомогу Орлу».

 

Хлопці витягли побратима з бліндажа в безпечне місце. Й, на щастя, одразу приїхала евакуаційна машина. Захар із Майором уже були там.

 

"І усе це відбулося за якихось 12-15 хвилин", - каже Шпік.

 

Шпік одужав і продовжує боронити Україну від російської навали. 

 

Майор, Захар та Орел теж із нетерпінням чекають завершення лікування, щоб повернутися у стрій.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»