Командувач Нацгвардії Микола Балан подав у відставку після стрілянини на "Південмаші"

РЕЗОНАНС
27.01.22 - 17:00

Командувач Нацгвардії Микола Балан подав у відставку після нічної стрілянини на "Південмаші". Про це він сам заявив на брифінгу.

 

Як ми писали, сьогодні уночі 20-річний солдат-строковик Артем Рябчук на території дніпровського заводу "Південмаш" жорстоко розстріляв своїх товаришів. Юнак відкрив вогонь у вартовому приміщенні. Трагедія сталася приблизно о 3:50, солдат узяв автомат і патрони, після чого почав прицільно стріляти у своїх товаришів. Солдат цинічно убив 4-х військових і цивільну жінку, яка чергувала на КПП заводу. Ще п'ятеро людей, зокрема й 22-річна дівчина-зв'язкова, отримали тяжкі поранення. Незабаром стрільця затримали у селищі Підгородне під Дніпром.

 

Усі поранені зараз перебувають у тяжкому стані, 22-річна дівчина - у критичному. Про їхній стан ми розповідали тут.

 

Рябчуку вже повідомили про підозру за ст.115 (умисне вбивство), ст. 408 (дезертирство), ст.410 (викрадення, привласнення, вимагання військовослужбовцем зброї та бойових припасів) ККУ.

 

Пізніше у ДБР заявили, що відкрили справу стосовно службової недбалості керівництва Нацгвардії, що призвела до трагедії.

 

Про стрільця наразі відомо, що він 2001 р.н, родом із села Броска Ізмаїльського району Одеської області. Втратив батька, має матір і сестру. Закінчив Ізмаїльський аграрно-технічний коледж, після чого працював комірником в одній із дистриб’юторських фірм міста. Був призваний на строкову службу в жовтні 2021 року.

 

Ймовірні мотиви вчинку Рябчука - помста за знущання товаришів. При затриманні поліцією, гвардієць зізнався у скоєному і детально розповів, що насправді сталося. Він розповідав про масове убивство спокійно й виважено, іноді навіть смакуючи подробиці та добираючи образні вислови. Відео зізнання - нижче.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: