Конфлікт через мови: чи вивчатимуть російську в 90-ій школі?

СОЦІУМ
04.09.20 - 16:21

У криворізькій школі №90 у цьому році додали до навчального плану російську мову. Думки батьків неоднозначні щодо такого рішення. Суперечка вийшла за межі школи. На захист батьківської позиції виступив голова Криворізької міської організації партії «Опозиційна платформа – За життя" Костянтин Павлов.

За словами директора школи №90 Яна Довгого, рішення приймали за результатами анонімного голосування серед батьків учнів 5-9 класів. За вивчення російської мови віддали свої голоси 248 людей, а це близько 75% батьківської спільноти. 

 

Не погодившись із більшістю, деякі батьки почали кампанію за скасування такого рішення. Інші вимагають не порушувати їхнього права на вибір.

 

«Ми хочемо, щоб російська мова залишалась у нас факультативно, щоб діти наші теж вивчали, знали її. Цього хочуть і наші діти, не тільки ми. Хочуть знати українську, російську та англійську. Вважаю, що конфлікт роздутий абсолютно штучно, тому що всі нормативні акти, всі закони дотримані, проведено опитування, все було на добровільній основі», - пояснила Олена Кондрашова, представниця батьківського комітету школи №90.

 

«Я не розумію, чому ми не маємо права? Якщо одиниці вважають, що ми повинні відмовитися від цієї мови, я так не вважаю, - говорить мати шестикласника Ольга. - Ми думаємо цією мовою, і ми маємо право знати історію мови, літературу. У всіх нас є російськомовні родичі, бабусі, дідусі».

 

З цією проблемою група батьків 90-ої школи звернулась до голови Криворізької міської організації партії «Опозиційна платформа - За життя» Костянтина Павлова. Керівник організації зустрівся з батьками. Костянтин Павлов заявив: відстоюватиме вибір більшості.

 

«Російська мова - мова нашого спілкування. А також мова спілкування багатьох українців, які проживають на території нашого рідного міста і України. Я завжди відстоював і буду відстоювати право людей розмовляти рідною мовою, а також навчати дітей тією мовою, якою хочуть діти і їхні батьки», - чітко окреслив свою позицію голова міського осередку ОПЗЖ.

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: