Контроль над ЗМІ? Депутати пропонують штрафувати й саджати журналістів за дезінформацію

ДУМКА
22.01.20 - 13:28

Презентований Міністерством культури законопроєкт "Про протидію дезінформації" планують внести до Верховної Ради в кінці лютого. 

Нагадаємо, 17 січня Мінкульт представив проєкт закону, спрямований на фактичний контроль ЗМІ на період російської агресії.

 

Зокрема, засоби масової інформації пропонують штрафувати на великі суми за поширення дезінформації.

 

В окремих важких випадках передбачено навіть кримінальну відповідальність на строк до 7 років тюремного ув'язнення.

 

«Законопроєкт покликаний забезпечити реалізацію права громадян на доступ до достовірної збалансованої інформації через запровадження механізмів боротьби з дезінформацією в інформаційному просторі України», — заявили в Мінкульті.

 

Також документ направлений на підвищення рівня медіаграмотності населення в умовах гібридної агресії Росії, - кажуть у відомстві.

 

Проєкт закону передбачає покарання за поширення недостовірної інформації — від адміністративних штрафів до 5-7 років позбавлення волі.

 

Автори пропонують запровадити посаду Уповноваженого з питань інформації, який через суд може обмежувати доступ до інформації, якщо ті, хто її поширює, не вказали власні вихідні дані або ж не відповідають на запити інформаційного омбудсмена.

 

Тим часом, експерти вже піддали законопроєкт критиці, вбачаючи у ньому претензії на цензуру та жорсткий контроль над медіа.

 

«Запрошуємо до участі в обговоренні законопроєкту представників ЗМІ, профільних інституцій та громадських організацій, медіаекспертів та медіаюристів. Початок — о 9:30 28 січня. Місце проведення буде повідомлено додатково», - уточнили у Мінкульті.

 

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський доручив Кабінету міністрів до 31 грудня розробити законопроєкт про вимоги та стандарти новин.

 

Міністр культури Володимир Бородянський зазначив, що Кабмін не буде закріплювати стандарти новин, а визначить різні види інформації, зокрема дезінформації та небезпечної інформації.

 

У свою чергу, заступник голови комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв розповів у коментарі РБК-Україна, що депутати не зможуть розглянути законопроєкт на початку наступної сесії.

"У нас ще медійний законопроєкт, ще суспільне телебачення треба проголосувати, і лише потім - закон про протидію дезінформації. Це не лютий, я думаю, що і не березень. Я думаю, що це вже весна-весна", - розповів він.

 

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: