Криворіжці пропонують керівництву держави збільшити екологічний податок

ЕКОЛОГІЯ
07.03.20 - 10:19

Криворіжці пропонують керівництву держави збільшити відсоток екологічного податку.

Натомість кошти від нього місто направить на покращення екології та підтримку медицини.

Відповідні зміни до законопроєктів розроблені виконкомом Криворізької міської ради та направлені Президенту України Володимиру Зеленському для подальшого їх розгляду Верховною Радою України та Кабінетом Міністрів України, а також голові Комітету  Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування Олегу Бондаренку. 

Щороку промислові підприємства викидають  в атмосферне повітря  понад 260 тис тонн забруднюючих речовин, утворюється понад 230 млн тонн промислових відходів. 

У 2019 році підприємства міста сплатили 820 млн грн екологічного податку, з яких тільки 61 млн грн (25%) фактично зараховано до міського фонду охорони навколишнього природного середовища – єдиного джерела фінансування невідкладних заходів з вирішення загальноміських екологічних проблем. 

Крім того, з 2019 року до державного бюджету зараховується 100% екологічного податку за викиди двоокису вуглецю. Торік підприємства сплатили за викиди двоокису вуглецю  майже 143 млн грн. 

 

Заступник міського голови Олександр Катриченко повідомив про результати виконаних робіт з визначення хімічного складу та оцінки ступеня забруднення атмосферного повітря, у тому числі оцінки ризиків для довкілля та здоров’я населення, якими доведено зв'язок між забрудненням повітря і широким спектром несприятливих наслідків для здоров'я населення, а також вперше проведено розрахунки збитків, завданих здоров’ю населення міста.

"Наразі жодним Законом України або Постановою Кабміну не передбачено можливості виділяти екологічні кошти на захист здоров’я мешканців міста. Розуміючи гостроту проблематики, враховуючи результати виконаних робіт та розрахунки збитків, завданих здоров’ю мешканцям міста, під керівництвом мера Юрія Вілкула ми розробили законопроєкти по внесенню змін до: 
- Постанови Кабінету Міністрів України від 17.09.1996 №1147 «Про затвердження переліку видів діяльності, що належать до природоохоронних заходів», а саме включити до переліку заходи, що забезпечать формування державної політики у сфері охорони здоров’я;
- Податкового кодексу України щодо збільшення ставок екологічного податку;
- Бюджетного кодексу щодо збільшення відсотку надходження коштів до міського фонду охорони навколишнього природного середовища шляхом зміни зарахування екологічних платежів», - наголосив Катриченко.

 

У разі прийняття запропонованих законопроєктів, по-перше, зростуть надходження до міського фонду охорони навколишнього природного середовища на проямопропорційну суму коштів, що підтверджена  розрахунками збитків для здоров’я населення міста, - на 227,7 млн грн. (а це - майже 300 млн грн.).

 

По-друге, це надасть можливість здійснювати фінансування за рахунок коштів фонду охорони навколишнього природного середовища нагальних заходів з охорони здоров’я та покращення медичного обслуговування мешканців Кривого Рогу.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: