Криворіжцям презентували проєкт пам'ятника легендарному землякові - отаману Костю Пестушку

ПАМ'ЯТЬ
24.09.19 - 15:55

Сьогодні у педагогічному університеті криворіжцям презентували проєкт пам'ятника нашому героїчному земляку - Головному отаману Холодного Яру Костю Пестушку.

Ідея вшанування пам'яті відважного молодого отамана, який боровся з більшовицькою владою в нашому ріднокраю, розробляється вже не перший рік.

 

Криворізькі історики, краєзнавці та журналісти, громадські та козацькі організації крок за кроком, наполегливо втілюють цю ініціативу в життя, аби місцева молодь не зростала манкуртами, а добре знала історію боротьби Криворіжжя, народного повстання проти більшовизму, пам'ятала так старанно замовчувані й знищувані комуністичним режимом імена героїв, загиблих за незалежність України. 

 

В обговорені взяли участь член Історичного клубу «Холодний Яр», автор ідеї проєкту меморіального комплексу Володимир Стецюк, автор пам’ятника Костеві Пестушку (Степовому-Блакитному) скульптор Олександр Канібор (старший), автор архітектурної розробки ідеї меморіального комплексу архітектор Євген Головін і меценат, за сприяння якого здійснили розробку проєкту та створили пам’ятник, директор компанії «Трей-Україна» Микола Ястреб. 

До заходу долучилися студенти історичного факультету КДПУ та небайдужі до історії свого краю мешканці міста.

 

Мелодійним обрамленням зустрічі стали пісні періоду визвольних змагань у виконанні кобзаря, заслуженого артиста України Тараса Силенка.

 

Журналіст Володимир Стецюк відкрив зібрання історичним екскурсом у ті, не такі вже й далекі, часи, коли потужний селянський повстанський рух розгорнувся на окупованих російськими більшовицькими військами українських землях.

Історики твердять, що Криворіжжя було одним із найпотужніших центрів антибільшовицького руху опору, який у 1919 – 1923 рр. чинили кращі представники місцевого селянства у боротьбі за землю і волю.

 

Присутнім презентували вже готовий проєкт меморіального комплексу - пам’ятника Костю Пестушку. Скульптурна композиція поєднує зображення 20-річного юнака з біноклем у руках та його вірного друга - коня.

Поряд з пам'ятником активісти прагнуть півколом спорудити меморіальний комплекс, відвідувачі якого стануть доповненням цього кола, що символізуватиме єднання українців, нерозривність та спадковість пам'яті поколінь.

 

На зворотному боці планують зазначити імена криворіжців, загиблих за незалежність України.

 

"Спочатку Пестушка я зробив дещо пафосним, грізним, але потім мої друзі змінили моє уявлення про образ юного ватажка. За спогадами молодшого брата Костя, Федора Пестушка, помираючи від поранення, той сказав: "Якщо стане Україна незалежною, передайте привіт!" Тепер мармурове обличчя 20-річного отамана більш лагідне, примруженим поглядом він вдивляється вперед, ніби запитуючи, чи вже стала Україна незалежною і вільною від ворогів? Колись цим молодим дітям було дуже важко помирати, їхні імена забули у вирі лихоліття, більшовики називали їх бандитами, паплюжили їхні здобутки. Тепер ми маємо відновити справедливість, повернути з вічності ці імена задля наших дітей", - поділився роздумами автор скульптури, Олександр Канібор.

 

На зібрання запросили Тимура Стецького - офіцера відділення МПЗ (морально-психологічного забезпечення) 17-ї криворізької окремої танкової бригади імені Костя Пестушка.

 

Як ми повідомляли, ім'я героїчного отамана було присвоєне Криворізькій танковій бригаді Президентом України Володимиром Зеленським. 

 

23 серпня, у День Державного Прапора, стрічку з новим найменуванням 17-ї ОМБр Глава держави вручив командиру бригади полковнику Олегу Миколайчуку.

 

"Ми підтримуємо цю патріотичну ініціативу, - запевнив військовий. - Ця робота відбулася не за один тиждень, вона тривала ще з минулого року. Чому ми обрали для бригади саме ім'я Пестушка? Це був скоріше інтуїтивний поштовх, саме ця видатна постать визвольного руху привернула найбільшу увагу. Ми зібрали інформацію з існуючих джерел і зрозуміли, що ця людина вела на наших теренах боротьбу таку ж, яку зараз ведемо ми, - з загарбником, окупантом, представником імперії, який хоче знищити український народ, історію, традиції, мову й культуру. А без цього не існуватиме Українська держава. Я вдячний, що нашу ініціативу підтримали у Міноборони, офіційно затвердив начальник Генштабу, і врешті Головнокомандувач присвоїв нам ім'я легендарного отамана Степової дивізії. Ми зробимо все, що від нас необхідно, аби пам'ятник цій великій людині був встановлений у Кривому Розі".

 

Активісти прагнуть встановити цей монумент поблизу історико-краєзнавчого музею, біля Центрально-Міського військкомату. Історики кажуть, що саме на цьому місці, де колись знаходився Криворізький повстанком, він виглядав би органічно й історично обумовлено. 

 

Детальніше про діяльність отамана Степового-Блакитного - за посиланням.

 

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: