Куди подіти непотріб? У Кривому Розі планують збудувати сміттєпереробний комплекс

АКТУАЛЬНО
07.11.19 - 16:03

Сьогодні у Кривому Розі обговорювали реалізацію проєкту будівництва комплексу з переробки, знешкодження та складування твердих побутових відходів. Планують, що він запрацює у 2024-му році.

На нараді у мерії сьогодні затвердили концепцію та узгодили дорожню карту проєкту.

   
Утилізація побутових відходів у Кривому Розі необхідна для досягнення екологічного й економічного ефекту. За рахунок селективної переробки металу, скла, пластмаси, біологічних викидів та створення з отриманих матеріалів ліквідної для промисловистоті сировини, місто розраховує швидко окупити кошти, витрачені на створення комплексу.

 

300 тисяч тонн - такий наразі щорічний обсяг викинутого містянами непотребу. Перший етап будівництва передбачає утилізацію половини цього обсягу, другий етап - решти.

 

"Є аналогічні комплекси і в Румунії, і в Польщі, і в Фінляндії. Це те, що ми бачили, що вже напрацьовано. Багато міст України зараз теж розглядають ці актуальні питання, ми з ними консультувались", - коментує Юрій Вілкул, міський голова.

 

Перші кошти на реалізацію проєкту мають надійти до міста у червні наступного року. Але спочатку слід виконати низку вимог інвестора - врегулювати земельні питання, отримати ґарантії на збут продукції заводу, провести конкурс та підписати договір з генеральним підрядником. Контролювати реалізацію цих питань буде новоутворена міська виконавча структура. 

 

Обрана модель функіонування сміттєпереробного комплексу для Кривого Рогу є найбільш доцільною. Певний відсоток коштів від роботи заводу будуть повертатись у бюджет міста, тому запропонований проєкт називають оптимальним і найменш обтяжливим для міської громади.

 

"Сортування з подальшою переробкою, реалізацією вже відсортованого металопластику й паперу, РДФ - паливо, грунт - це якраз ті речі, які в подальшому можуть бути реалізовані. Таким чином, плануємо мінімально зачепити кишені мешканців Кривого Рогу. Тобто модель конструкції полягає в тому, щоб усі витрати, пов'язані з функціонуванням заводу, - оплата електроенергії, заробітна плата і матеріали - цього всього не перекладати на містян", - пояснює Олександр Катриченко, заступник міського голови.

 

 Якість запропонованого проєкту будівництва заводу високо оцінили і провідні фахівці Національної академії наук України.

 

 
 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: