Культурний ритм України - 2019: фестивалі, концерти, бієнале, кінопрем'єри

КУЛЬТУРА
10.01.19 - 10:33

Цього року український мистецький простір буде щільно насичений різноманітними культурними подіями. -  Громадське. 

 

 

Українські фестивалі

У 1990-х на всю країну гримів фестиваль "Червона рута", з часом він ставав менш гучним, а згодом майже повністю зник. Олександр Пономарьов, Руслана, «Скрябін», Катя Chilly, Наталя Могилевська, Марія Бурмака стали зірками української естради завдяки фестивалю. Але у 2019-му «Червоній руті» виповнюється 30 років. З цієї нагоди всіх запрошують на ювілейний фестиваль до Чернівців.

Thirty Seconds to Mars, The Prodigy, Bring Me The Horizon, Nothing But Thieves. Ці відомі гурти приїдуть влітку до Києва виступити на фестивалі UPark. Цьогорічним хедлайнером стане автор хіта Human Rag'n'bone Man

У липні 2019 відбудеться фест Atlas Weekend.

 

Гогольфест цьогоріч знову поїде до Маріуполя - розбудовувати місто, впроваджувати креативні індустрії та небанально використовувати міський простір. Як завжди, будуть перформанси, спектаклі, концерти, арт-інсталяції та мистецькі майстерні. 

У березні відбудеться 16-й фестиваль документального кіно «Docudays UA». Вперше за свою історію фестиваль запровадив платну подачу фільмів на конкурс. Також серед нововведень — Ukrainian doc preview: закритий показ фільмів, які перебувають на стадії чорнового монтажу або постпродакшну.

Міжнародний фестиваль "Книжковий арсенал" традиційно відбудеться наприкінці травня. Тема - «Сусідство», ідея — привернути увагу до співіснування в одному просторі на основі спільних цінностей: побутових, культурних, політичних, економічних. 

 

Україна на міжнародній арені

На 58-у Венеційську бієнале від України поїде проект «Падаюча тінь «Мрії» на сади Джардіні».

2019-й стане роком української культури в Австрії. 40 заходів у п’яти містах — Відні, Лінці, Граці, Інсбруку та Зальцбургу. Там ми покажемо кіноавангард 20-30-х років ХХ століття, творчість музикантів-шістдесятників та сучасну українську культуру. Серед основних подій — участь українських митців у фестивалі вуличного мистецтва Calle Libre, покази української документалістики разом з фестивалем Docudays UA, український стенд на книжковому фестивалі Buch Wien. Також українські програми будуть на Віденському кінофестивалі Viennale та на кінофестивалі Let’s CEE.

 

Українські кінострічки

Наступного року в український прокат вийдуть комедії, фантастика, кілька документальних стрічок. Глядачі побачать фільми «Захар Беркут», «Будинок слово», "Стус", «Черкаси». Зараз тривають зйомки фільму за сценарієм Олега Сенцова "Номери". Кіно за однойменною п’єсою українського політв’язня має вийти на екрани навесні 2019.

У лютому відбудеться прем’єра останньої стрічки режисера Леоніда Кантера "Людина з табуретом". В основі сюжету - історія подорожей режисера разом із друзями до Тихого океану.

З наступного року Український культурний фонд не фінансуватиме фільми патріотичного спрямування — формулювання «патріотичне кіно» взагалі зникло з документів бюджету. Тепер фонд даватиме гроші на виробництво аудіовізуальних продуктів.

 

Візуальне мистецтво

Одним із головних проектів наступного року дли української культури стане виставка в Мистецькому Арсеналі про гуцульську художницю, фольклористку та фотохудожницю Параску-Плитку Горицвіт. Вона досліджувала Гуцульщину, завдяки їй залишилася інформація про місцеві звичаї, церковні обряди. За 71 рік життя Горицвіт написала 46 книг, до яких зробила десятки маленьких книжок із ілюстраціями. Параска фотографувала односельців, дітей та природу і залишила понад 4000 тисячі світлин.

У квітні наступного року у Довженко-центрі покажуть виставку-запуск Музею кіно. У межах проекту планують оцифрувати періодичні видання з архіву, реставрувати афіші до кінофільмів 1920-х років та створити сайт, присвячений діяльності Всеукраїнського фотокіноуправління (ВУФКУ). Також покажуть фільми цього періоду - «Звенигора» Довженка, «Людина з кіноапаратом» Дзиги Вертова, «Тарас Трясило» Чардиніна.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: