Лебединий "порятунок". Чому взимку не варто перейматись щодо птахів на водоймах?

АКТУАЛЬНО
14.02.21 - 9:37

13 лютого близько десяти дзвінків отримали чергові Тернівського райвиконкому з проханням допомогти лебедям на ставку, - повідомив директор департаменту розвитку інфраструктури міста Іван Карий.

Щороку з настанням холодів кількість дзвінків до служби ДСНС, чергових виконкомів щодо лебедів зростає в рази. Небайдужі люди переймаються, що замерзає ставок, лебеді не зможуть там плавати, змерзнуть і загинуть. 

 

«Іноді людям здається, що лебідь вмерзнув в лід і не може полетіти. Такі випадки описані в літературі, але зустрічаються одинично. Таке трапляється швидше з хворим або ослабленим птахом», - наголошує Іван Карий.

 

 

Чому не всі лебеді відлітають восени?

«Зниження міграційного інстинкту». Так по-науковому називається небажання птахів з настанням холодів відлітати в теплі краї.  Вчені бачать кілька причин такої поведінки.  
По-перше, зими з кожним роком стають все теплішими. Водойми не замерзають, і лебеді постійно мають доступ до своєї основної їжі – водоростей.  
По-друге, лебеді приваблюють увагу людей, які з кращих спонукань підгодовують їх. Природно, що птахи звикають до людини і абсолютно не бажають розлучатися з «хлібними місцями» на міських ставках та озерах.

 

 

Як визначити, чи потрібна птахам моя допомога?

 

Птиці потрібна допомога людини, якщо:

є явні ознаки поранення або пошкодження (видерті пір'я, сліди крові, вивернуте крило);

птах лежить на льоду і її оперення покрите налітом льоду або бурульками.

 

У решті випадків птах, швидше за все, допомоги людини не потребує. Більше того, лебеді здатні легко переносити температуру до -15 градусів.  

 

У цьому випадку всі сили птах витрачає на енергозбереження і підтримку тепла. Він обирає безпечне місце на льоду подалі від берега, лягає і відпочиває.

 

Найгірше, що можна зробити в цій ситуації – прогнати птаха з насидженого місця.

 

Важливо пам'ятати

 

Якщо у птаха в дзьобі застрягла волосінь, не треба обрізати її.

 

До волосіні може бути прив'язаний вантаж або гачок. Якщо обрізати волосінь, витягнути його буде вже неможливо.

 

Звільнення лебедя в цьому випадку краще довірити ветлікарям.

 

Чим можна підгодувати лебедів взимку?

 

Лебедів краще взагалі не годувати. Але якщо вже годувати, то робити це треба так, щоб не нашкодити птахам.

 

 1. Лебедів категорично не можна годувати чорним хлібом. Він викликає бродіння в шлунку і, як наслідок, розлад шлунково-кишкового тракту, ослаблення, хворобу. Білий хліб допустимий, але в обмеженій кількості.

 

2. Лебедів категорично не можна годувати пліснявим або кислим хлібом. Для птахів, як і для людей, зіпсований продукт смертельно небезпечний.

 

3. Під час морозів лебедів можна підгодовувати сирими або злегка відвареними нашаткованими овочами: капустою, морквою, картоплею, а також запареним рисом або пшоном.

 

Однак при сильному морозі вся ця їжа примерзає до льоду. 

У такому випадку, в якості корму підходить зернова суміш з пшениці, вівса і ячменю або спеціальний комбікорм для птахів, який не містить солі.

 

 

Важливо пам'ятати

Травна система лебедя влаштована так, що він повинен обов'язково запивати їжу. Тому корм слід кидати в воду або на берег біля самого краю води. І лише в крайньому випадку – на лід.

 

Якщо вам хочеться погодувати птахів, у жодному разі не виходьте на тонкий лід (менше 7 см). Бережіть себе і лебедів та не переймайтесь дарма! 

 

 

Фото зі сторінки Івана Карого.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: