Літо - цвітіння - пилок - алергія. Поради криворізьких алергологів

ЗДОРОВ'Я
05.06.20 - 15:29

Лікарі попереджають про початок чергового сезону алергозахворювань. Поширення алергії у світі в останні десятиліття нагадує епідемію - захворюваність зросла втроє-вчетверо.

Для промислового Кривого Рогу ця проблема особливо відчутна. Медична статистика свідчить: майже 10% мешканців міста страждають від алергії на пилок карантинних рослин.

Лікарі-алергологи визначають сезонні та цілорічні алергічні захворювання. Та зазначають - для обох видів ринітів характерні спільні ознаки.
 

"Доволі розповсюдженим проявом таких ринітів є кон'юнктивіт очей. Він проявляється в одні і ті ж місяці року. Клінічні симптоми - чхання, нежить, свербіж носа, очей, вух, першіння в горлі, підвищена температура і підкашлювання", - пояснює Вікторія Віріна, дитячий лікар-алерголог.

 

Серед провокаційних чинників нинішнього сезону - алергічні реакції на пилок дерев, злаків та бур'янів. Найбільш підступні - пилок амброзії та берези. У чутливих до них дорослих і дітей відбувається неадекватна реакція імунної системи і виникають симптоми алергії. Та уникнути їх можна, запевняють алергологи. Одна з надійних методик - дотримання дієтичного режиму. 

 

"Якщо є реакція на пилок бур'янів, наприклад полину, ми рекомендуємо виключити з раціону соняшник, баклажани, банани, якщо є реакція на пилок амброзії - виключити дині, кавуни і банани", - каже Вікторія Віріна.

 

У списку поширених алергенів - домашній пил, тварини, а також грибок, що з'являється у вологих приміщеннях. Як лікувати алергію, підкаже лікар після ретельного обстеження.

 

"Обстеження передбачає проведення шкірних проб (тестів на різновиди алергенів), реакція шкіри - молекулярна алергодіагностика - ефективність лікування становить 90% і вище", - коментує алерголог.

 

У разі появи будь-яких алергічних проявів, фахівці радять не гаяти час та звертатися по медичну допомогу. Нехтування такою порадою може з часом призвести до небажаних наслідків, аж до появи бронхіальної астми.
 
 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: