Майстер - руки з плечей: поряд з вами живу, і Windows встановлю, і на гроші розведу

СОЦІУМ
08.11.19 - 12:42

Ви, мабуть, і самі бачили - біля під’їздів, на дошках оголошень, на стовпах у Кривому Розі розклеєні оголошення про ремонт комп’ютерної техніки. На листівках - голлівудський красень Орландо Блум (чи інші привабливі чоловіки зі сліпучою посмішкою) пропонують швидко й якісно відремонтувати зламаний комп'ютер. І для цього не треба везти машину до сервісного центру. 

Текст у "солоденьких оголошеннях" приблизно однаковий: «Живу поруч з Вами. Руки ростуть із плечей. Допоможу у вирішенні будь-яких проблем з комп’ютером. Недорого видалю віруси, перевстановлю Windows, встановлю програми, налаштую Wi-fi, розблокую комп’ютер». Просто добродії, правда? Але є одне але...

 

Про виклик «майстра» за одним із таких оголошень з обуренням написала дописувачка в соцмережі. За її словами, розцінки у таких "майстрів" захмарні і не відповідають якості послуг. 

 

Схема така: оглянувши комп'ютер, місцевий Орландо Блум, скрушно цокаючи язиком, заявляє, що ваше залізо зламане майже безнадійно, і він не може виконати ремонт у вас удома, тому забирає обладнання з собою та бере передплату (!) у розмірі 300 гривень.

 

За класичними канонами жанру, після цього клієнту телефонують і повідомляють, що йому треба сплатити 1800 гривень за встановлення нової системи або кажуть, що у вас полетів жорсткий диск чи інший елемент обладнання. Можливості перевірити правдивість повідомлення у клієнта, звісно ж, немає. Далі - більше. В комп'ютері починають знаходити все більше і більше несправностей і методично витягувати з людей гроші. 

 

Зрозуміло, що афера розрахована на "чайників" - головно, людей похилого віку, які мало що тямлять у влаштуванні машини, а слово "драйвер" сприймають як німецьке прізвище.

 

Криворожанка, яка натрапила на "вправних майстрів", переконана, що такі "фірми" навчають своїх стажерів вже з самого початку діяти за певним алгоритмом та вимагати в людей гроші. А прайс-лист, який вона отримала в результаті ремонту, шокує навіть непосвячених у комп'ютерні премудрощі людей.

 

Що вже казати про ІT-фахівців, які не можуть допетрати, чому кількість "встановлених драйверів" за 1800 гривень (!?) сягає аж 37, і з яких небесних полиць узято такі високі розцінки на дріб'язкові ремонтні роботи. А вартість встановлення неліцензійної Windows за 700 гривень у ІT-шників взагалі викликає гомеричний сміх. Втім, ось вам розцінки, судіть самі.

 

Не беремося стверджувати, що всі оголошення про ремонт техніки - від аферистів, але впевнені - на діяльність "майстрів-руки-з плечей" з голлівудським псевдонімами варто було б звернути прискіпливу увагу нашим  правоохоронним органам.

 

До речі, американський актор Зак Брафф, зірка телесеріалу "Клініка" бачив себе на оголошеннях в Україні ще два роки тому.

 

На особистій сторінці Twitter він опублікував оголошення українського комп'ютерного майстра, який замість свого знімку помістив фото Браффа.

 

"Очевидно, в Росії я займаюся ремонтом комп'ютерів", - написав актор, звернувши увагу лише на російську мову, однак контактні номери в оголошенні вказані українські.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: