Медична реформа в дії. Чого очікувати криворіжцям від амбулаторій у новому році?

ЗДОРОВ'Я
11.01.19 - 11:18

Новий рік - нові стандарти. В Україні продовжується впровадження медреформи. Одне з нововведень – сімейна медицина. Громадяни мають можливість укласти декларацію з сімейним лікарем і бути закріпленими за конкретним фахівцем. 

У місцевих амбулаторіях декларації з сімейними лікарями вже уклали близько 400 тисяч криворіжців. З початку 2019 року набули чинності деякі нововведення. Зокрема, зміни стосуються кількості пацієнтів, яких може обслуговувати один фахівець. 

«У 2019 році вступила в дію постанова Кабміну, в якій є занижувальні коефіцієнти при понаднормових деклараціях. На сьогодні, норма заключення договорів для сімейного лікаря складає 1800 пацієнтів, для лікаря-терапевта – 2000, для педіатра – 900 осіб. У нашому центрі обслуговуються 145 тисяч містян. З них - 90 тисяч заключили декларації з сімейними лікарями», - пояснює заступник головного лікаря з медичного обслуговування населення ЦПМСД №4 Олександр Задорожний.

 

Для тих, хто з будь-яких причин поки що не має свого сімейного лікаря, медики повідомляють - ще є можливість укласти декларацію. 

«Зараз три наші фахівці проходять стажування, і найближчим часом вони мають розпочати підписання декларацій з пацієнтами», - розповідає Олександр Задорожний.

 

Медична реформа має на меті ліквідацію черг до лікаря, адже про день та час прийому можна домовлятися заздалегідь. Крім того, деякі консультації лікарі можуть надавати у телефонному режимі. 

«Якщо пацієнт має запитання, він завжди може зв’язатись з лікарем телефоном. І медик має надати роз’яснення, запропонувати необхідне лікування, аби пацієнт не займався самолікуванням», - додає заступник головного лікаря.

На сьогодні МОЗом не встановлений перелік платних послуг. У випадку, якщо людина не уклала декларацію з сімейним лікарем, вона може звернутися до амбулаторії за місцем проживання. У Кривому Розі окремі амбулаторії функціонують в режимі онлайн. На спеціалізованих сервісах можна записатися на прийом, а на сторінках у соцмережах пацієнти мають можливість залишати відгуки про роботу центру.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: