Мінімум витрат на електроенергію. У Кривому Розі діють понад 200 сонячних електростанцій

СОЦІУМ
02.08.19 - 17:56

В Україні більше 150-ти компаній, які встановлюють споживачам сонячні панелі та інші системи альтернативної енергетики. Чимало таких і в Кривому Розі. Сонячних електростанцій у місті - більше 200.

«На сьогодні на будинках, дахах, території домогосподарств дозволено встановлювати станції до 50 кВт. Вони дають можливість поповнити енергобаланс країни так, як і великі станції. Якщо будуть оформлювати зелений тариф, вони зможуть у короткі терміни, за 5-6 років, окупити те капіталовкладення, які вони вклали у власне домогосподарство», – зазначила директорка компанії Наталя Трищенко.

 

Сонячна станція Олександра – одна з перших у місті. Вона налічує 36 сонячних панелей. Станція дозволяє отримати якісну електроенергію для будинку та реалізувати надлишки за зеленим тарифом. Ціна одного виробленого кіловата – трохи більше 5-ти гривень. Щодня ця станція виробляє понад 50 кіловат.

 

Окрім сонячної електростанції, будинок Олександра оснащений системою сонячних колекторів та геотермальним тепловим насосом. Колектори дозволяють отримати від енергії сонця до 300 літрів гарячої води за добу.

 

«На 5 осіб можна запросто скупатися, помитися, помити посуд. Тобто, все повністю. Тепловий насос дає можливість отримати гарячу воду та опалення, використовуючи відновлювані джерела – тепло землі або повітря. У даному випадку, у цьому будинку встановлено геотермальний тепловий насос, пробурено свердолвини. Відбираючи тепло землі, ми отримуємо на 1 кВт витраченої енергії 5 кВт теплової», – розповідає власник сонячної електростанції Олександр Генін

 

В комплексі сонячні колектори та тепловий насос – мінімум витрат на електроенергію. 10-кіловатною сонячною станцією оснащений і будинок Олександра Сідлецького.

 

Вартість подібної сонячної електростанції стартує від 8 тисяч доларів. Повертаються витрачені кошти в середньому за 5 років. Щоб забезпечити електроенергією трикімнатну квартиру вистачить станції в 3 кіловати – це 9 сонячних панелей. Ціна – понад 2 тисячі доларів, натомість жодних витрат на електроенергію. Власники зазначають, системи міцні та надійні.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: