Місцеві вибори наближаються: які новації очікують на криворіжців у жовтні

ВАЖЛИВО
19.08.20 - 14:26

Вибори наближаються. Сьогодні відбулося засідання Криворізької міської територіальної виборчої комісії Криворізького району Дніпропетровської області.

Склад міського тервиборчкому повністю сформований. Сьогодні три останні члени комісії склали присягу. Загалом виборчий процес у нашому місті організовуватимуть 18 осіб. До складу тервиборчкому увійшли члени партій, представлених нині у парламенті.

 

У комісії працюватимуть і представники місцевих партійних організацій, які не мають фракцій у Верховній Раді або не приєднані до жодної з депутатських груп. Їхню кількість визначали жеребкуванням.

Серед першочергових завдань виборчкому - утворення територіальних виборчих комісій у районах. Кінцевий термін - 25 серпня. Далі будуть сформовані дільничні виборчі комісії. Вони мають розпочати роботу не пізніше ніж за п'ятнадцять днів до дня голосування.
 

"У вересні розпочнеться реєстрація кандидатів у депутати. Цю норму будуть виконувати місцеві організації політичних партій шляхом внесення до відповідності теркомісії своїх документів на реєстрацію кандидата у міську раду", - пояснює Валентин Орлов, голова Криворізької міської виборчої комісії. - На сьогодні, Держреєстр оприлюднив кількість потенційних виборців у Кривому Розі. Це трохи менше, ніж пів мільйона громадян".

 

Новації прийдешніх виборів

 

Загалом, нинішні вибори відбуватимуться дещо за іншими принципами. У Кривому Розі, крім міської ТВК, працює Криворізька районна ВК Дніпропетровської області, яка забезпечує підготовку і проведення виборів до новоутвореної Криворізької районої ради. Там будуть брати участь у виборах всі мешканці тергромад, які увійшли до Криворізького району , у тому числі тергромад Кривого Рогу. Паралельно з районною виборчою комісією, будуть утворені сільські та селищні виборчі комісії. Вони увійдуть до Криворізького округу. Таким чином, на цих виборах кожен отримує кілька бюлетенів і зможе проголосувати за кандидата в депутати обласної, районної та міської рад. А також визначитися з кандидатом на посаду Криворізького міського голови. Щодо зміни місця голосування та прав виборців, то тут теж декілька новацій.

 

До 10 вересня виборець може змінити місце голосування звернувшись з відповідною заявою до відділу Держреєстру виборців. І до цієї дати можуть визначитися зі своїм правом брати участь у місцевих виборах ті, хто не має постійного місця реєстрації, внутрішньо переміщені особи (ВПО). 

 

Як ми писали, Верховна Рада прийняла постанову «Про утворення і ліквідацію районів»: існуючі 490 районів ліквідували, а замість них утворили 136 нових. У Дніпропетровській області створили 7 районів. Детальніше ми писали про них тут.

 

До Криворізького району (з адміністративним центром у місті Кривий Ріг) увійшли території Апостолівської міської, Вакулівської сільської, Глеюватської сільської, Гречаноподівської сільської, Грушіської сільської, Девладівської сільської, Зеленодольської міської, Карпівської сільської, Криворізької міської, Лозуватської сільської, Нивотрудівської сільської, Новолатівської сільської, Новопільської сільської, Софіївської селищної, Широківської селищної територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України. Кількість населення - 772,3 тисячі.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: