Місцеві вибори. Як правильно заповнювати нові бюлетені: наочні приклади

ВАЖЛИВО
23.09.20 - 9:11

На прийдешніх виборах 25 жовтня кожен громадянин отримає по 5 бюлетенів нового зразка. Оскільки бюлетені такого формату в Україні використовуватимуть вперше, а полів для заповнення буде більше ніж зазвичай, не важко заплутатись. 

Щоб такого не сталось, ознайомтесь із прикладами, які пропонує громадянська мережа ОПОРА (на фото нижче), та уважно прочитайте покрокову інструкцію.

 

Як ми писали, документ для волевиявлення нової форми необхідно «читати» по горизонталі: ліворуч буде перелік партій, посередині два квадратики для позначок, а праворуч - пронумерований перелік кандидатів від цієї партії.

 

Виборці Кривого Рогу отримають п'ять бюлетенів. По одному для голосування за:

 

- міського голову,

- депутатів  міської ради,

- обласної ради 

- районної ради

- депутатів районних у місті рад.

 

Покрокова інструкція заповнення виглядає так:
 

1. Необхідно обрати партію та поставити позначку («галочку», «плюс» чи будь-яку іншу) у першому квадраті для волевиявлення за партію.

 

2. До другого квадрата потрібно вписати номер кандидата, якому хочете допомогти піднятись у відповідному територіальному списку своєї партії.
 

 
Варто звернути увагу, що вносити цифри для голосування за кандидата треба дуже уважно - правильний приклад на фото нижче.

 
По-перше, бажано внести максимально точний номер, який зазначено поряд із його прізвищем (наприклад: не 6, а 06; не 1, а 01 тощо).
 
По-друге, цифри необхідно вносити у другий квадратик для позначок, який розкреслено у вигляді трафарету (раніше так писали індекси на листівках та поштових конвертах в Україні).

 

 

Звертаємо увагу на декілька важливих моментів.

 
1. Виборці можуть проголосувати тільки за партію і не обирати кандидата від неї. Такий бюлетень буде дійсним і буде зарахованим в якості підтримки партії.

 

 
2. Бюлетені достатньо складні, тож якщо виборець припустився помилки при заповненні, він має право невідкладно звернутись із письмовою заявою до члена виборчої комісії, який видав йому бюлетень, з проханням видати йому інший в обмін на неправильно заповнений.

 
У такому випадку роблять відповідну позначку у списку виборців навпроти прізвища виборця, а бюлетень з помилкою невідкладно погашається. Далі складається акт, щоб під час підрахунку голосів бюлетень був врахований як невикористаний. Але такої помилки можна припуститися лише раз, бо повторна така заміна не передбачена.

 

 
3. Якщо у людей з інвалідністю виникнуть проблеми при заповненні бюлетеня, вони можуть звернутись до членів комісії по допомогу. Тоді комісія обере з наявних на дільниці виборців (крім членів комісії чи спостерігачів) людину, яка погодиться допомогти в голосуванні.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: