Мобілізація в Україні триває: як вручають повістки

ВАЖЛИВО
08.06.22 - 10:09

Як ми писали, воєнний стан та мобілізацію в Україні подовжили до 23 серпня. Яка наразі процедура вручення повісток?

Повістку можуть вручити особисто в руки, за місцем проживання чи роботи. За повістку можуть розписатися батьки, дружина, родичі.

 

Повістку можуть залишити у дверях, кинути до поштової скриньки, в такому разі повістка буде непідписаною.

 

Покарання за неприбуття до військкомату за непідписаною повісткою буває як адміністративним (ст. 210 КУпАП), так і кримінальним (стаття 335 КК). Якщо повістку кидають до поштової скриньки чи засовують у двері, чи настане кримінальна відповідальність - залежить від наявності доказів, чи інших викликів, як то, наприклад, чи був телефонний дзвінок з  військкомату, який записувався на диктофон.

 

В законі ніде не зазначено, в якому місці можуть вручати повістку. Тому її можна отримати будь-де - на вулиці, на робочому місці, вдома, на блокпостах. Для того, щоб вручити повістку, спочатку треба встановити особу, якій вона вручається. У воєнний час потрібно завжди носити з собою документи і надавати для перевірки уповноваженій особі. На підставі документу, що посвідчує особу, і виписується повістка. 

 

Повістки можуть вручати: співробітники військкомату; працівники місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування; посадові особи районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки; роботодавці; керівники навчальних закладів; співробітники поліції.

 

Наразі в Україні немає жодних «хвиль» мобілізації (як у 2014-2015 роках), а відбувається загальнонаціональна мобілізація в умовах військово стану, яка не ділиться на етапи.

 

Загальна мобілізація - це поповнення армії новими військовослужбовцями. Призову підлягають усі громадяни віком від 18 до 60 років, здатні виконувати військовий обов'язок. Призов здійснюється через вручення повісток.

 

Джерело – ТСН.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: