Мистецтво в металі. У Криворізькій ковальні відкрили оригінальну музейну експозицію

КУЛЬТУРА
28.09.20 - 17:07

До Міжнародного дня туризму у відомій криворізькій ковальні "Артіні" відкрили музейну кімнату. Цими вихідними оригінальну експозицію вже відвідали перші екскурсанти. 

Металеві підсвічники, розмаїття тваринного світу, світильники, предмети старовини, картини, ікони, сувенірна продукція. Сьогодні тут – близько півтисячі експонатів ковальської справи. На замовлення міста чимало з них стали упізнаваною візитівкою знаних криворізьких локацій.

 

«Парк кованих фігур у парку Гагаріна, ліхтарі, саркофаг на Свято-Миколаївській, на Червоній – журавлі на пам'ятнику бійцям штрафбату... Багато виробів виконали, ще три об'єкти для міста зараз у нас в роботі», - розповів керівник ковальської майстерні "Артіні" Артем Тимчур.

Криворізька ковальня – активний учасник міської програми промислового туризму, яка знайомить відвідувачів з особливостями ковальського ремесла і сотнями витворів старовини та сучасності. 

 

«Це екскурсійний об'єкт, який дає розуміння, яким чином звичайний метал перетворюється на такі красиві та оригінальні конструкції», - прокоментувала Оксана Павлушенко, в.о. начальника міського управління економіки.

За п'ять років екскурсійної справи на її території створено справжній виставковий зал. У числі експонатів - оригінальні ковальські міхи та інструменти ручного кування. Гордість експозиції - старовинна сиродутна піч. 

«В історії Кривого Рогу були такі сиродутні печі, їх знаходили археологи, і одну з них - у Ковальській балці. Ми туди поїхали, щоб взяти глину, і вже за старими описами зробили цю сиродутну піч», - прокоментувала гід Валентина Серьогіна.  

 

По завершенні екскурсії кожен охочий власноруч виготовити на пам'ять монету. А ще – затамувати подих від пострілу гармат.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: