На 87-му році життя пішов відомий сатирик Михайло Жванецький

СОЦІУМ
06.11.20 - 16:37

У віці 86 років помер письменник-сатирик Михайло Жванецький. Про смерть відомого одесита повідомили російські видання. Причину смерті ЗМІ не називають.

Відомо, що минулого місяця артист скасував усі свої публічні виступи.

 

Михайло Жванецький був популярним письменником, сатириком, з 1988-го року працював художнім керівником Московського театру мініатюр, також очолював Всесвітній клуб одеситів. Його виступи завжди відрізнялися колоритним "одеським гумором".

 

"З відходом Михайла Жванецького ми прощаємося і з пам'яттю про ту культуру сміху і критики, коли правду можна було говорити тільки натяком, напів пошепки, так, щоб люди зрозуміли, а влада не мала можливості розправитися з жартівником, а тільки благодушно - або не дуже - сміялася. Це була епоха людей, які хотіли говорити правду і виживати одночасно - і тому це була епоха інсультів. Я назавжди запам'ятав сумні очі Аркадія Райкіна, для якого Жванецький написав кращі свої гуморески. Запам'ятав і слова самого Жванецького, який говорив мені, як відрізняється епоха, в яку він може слухати мої репортажі по радіо без всяких глушилок від того часу, коли "глушили" навіть його концерти. З Жванецьким остаточно йде і те, що ми звикли називати одеською культурою гумору - те, що насправді було єврейською традицією, не завжди добре перекладеною російською мовою. Це культура насправді загинула в роки Голокосту, але ще залишалися люди, здатні її згадати й відтворити, люди, для яких вона була повітрям", - прокоментував відхід сатирика відомий журналіст Віталій Портников.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: