На хвостосховищі ПівдГЗК у Кривому Розі знайшли рештки солдата часів Другої світової

ПОДІЯ
04.11.20 - 14:08

Під час розробки нового хвостосховища Південного комбінату ковшем екскаватора підняли людські рештки. Роботи призупинили і викликали рятувальників та співробітників Широківського відділення поліції. Перше, що потрібно було з'ясувати, чи немає небезпеки для робітників. Вибухонебезпечних предметів не виявили.

Така пересторога не була безпідставною. Вовча балка, де нині розробляється хвостосховище, в роки Другої Світової була гарячою лінією. По ній гітлерівці тримали потужну оборону, намагаючись не пустити радянські війська до Кривого Рогу.

 

«Дуже велика та сильна лінія оборони була. Хлопці з «ІнГЗК» кажуть, що знаходили багато боєприпасів. ДСНС одразу їх знищує», - розповів командир ГО «Пошук-Дніпро» Кривий Ріг Анатолій Золотарьов.

 

Тому й були підстави стверджувати, що останки тут - із часів війни. За певними ознаками, одразу припустили - це боєць вермахту. Знайдені рештки забрали судмедексперти, та місцевість треба було ретельно перевірити. Надзвичайники покликали на допомогу волонтерів організації «Пошук-Дніпро», серед який і руданівці Вікторія Сімкіна та Костянтин Сологуб.

 

«За супутніми знахідками складається враження, що це – солдат вермахту, але нас бентежить, що була пряжка від ременя, як у радянського бійця», - поділився деталями Анатолій Золотарьов.

 

Обстеживши територію повністю, пошуковці виявили ще кілька фрагментів останків солдата. Крім того - кілька патронів Маузера, підсумок для нього та багато металевих елементів плащнамету. Припускають, що в нього було загорнуте тіло загиблого. Ні взуття, ні іншого обмундирування чи особистих речей знайти не вдалося. Тому стверджувати достеменно, до якої армії належав загиблий, на сьогодні поки неможливо.

 

Фото Вікторії Сімкіної.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: