На Криворіжжі знищують рідкісні червонокнижні рослини! Викопують ящиками

ЕКОЛОГІЯ
02.04.19 - 9:11

До ТРК "Рудана" звернулася член Громадської спілки «Екологічна рада Криворіжжя»,  ботанік, експерт із заповідних територій Криворіжжя Вікторія Тротнер. Вона повідомила про кричущий випадок знищення червонокнижних рослин мешканками Кривого Рогу. 

"29 березня під час наукової експедиції на півдні Криворіжжя ми стали свідками кричущого факту порушення законів про «Червону книгу» та «Про природно-заповідний фонд України», - йдеться у повідомленні. - Під час обстеження однієї з балок, ми побачили двох жінок з лопатами й мішками, які викопували рідкісні види рослин.

 

А саме – сон чорніючий та горицвіт волзький - рідкісні види, занесені до Червоної книги України.

Ми звернулися до жінок із питаннями – для чого вони викопують ці рослини і що збираються далі з ними робити, чи знають вони, що це рідкісні види, які потребують охорони і що за знищення цих рослин вони понесуть відповідальність?

 Жінки знали про це, тому тікали від нас. Зателефонувати до поліції ми так і не змогли, бо в тій місцевості не працював мобільний зв'язок.

 

 

Відео нашої розмови з однією з цих жінок та фотографії винищених рослин опубліковані на Ютуб, на сторінках «Природа Криворіжжя»«Заповідна Січеславщина», «Спілка працівників природно-заповідного фонду».

Згідно з Постановою Кабінету Міністрів України  від 7 листопада 2012 р. № 1030 «Про розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення чи погіршення середовища їх перебування (зростання)», за винищення цих рідкісних видів - горицвіту волзького і сону чорніючого - накладаються штрафи в розмірі по 62 грн. за кожен екземпляр.

 

Кожна з порушниць несла по 2 великих пакети з ящиками цих рослин. Своєю хижацькою діяльністю ці особи нанесли непоправну шкоду природі.

Ми наполягаємо, щоб цим фактом зайнялася поліція і покарала винних у знищенні рідкісних видів рослин".

 

Фото надане Вікторією Тротнер.

 

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: