На сторожі? У небі над Кривим Рогом кружляв рідкісний хижий птах сапсан

ЦІКАВО
18.02.22 - 12:12

Учитель біології Ігор Янчук сфотографував у криворізькому небі політ сапсана. Ігор Янчук захоплюється орнітологією та любить фотографувати пташок. Він випадково помітив сапсана у Довгинцівському районі, на Ластівці.

"Вийшов я в шкільний двір і думаю: не турбуватиму сову. Сидить там же, за гілки сховалася зовсім не фотогенічно, та й фоток вже мільйон є... Аж тут грак мені каже: "Кар, голову підніми!" Я, як істота, що прислухається до птахів, слідую інструкції. Ну, як вийшло - вітер сильний, він викаблучувався, як міг, але свідчення таки залишив. Сапсан (Falco peregrinus)", - розповів свою історію зустрічі з птахом Ігор Янчук.

 

Сапсана вважають рідкісним птахом. Це хижа птиця родини соколових, поширена на всіх континентах, окрім Антарктиди. Розміром він із сіру ворону, вирізняється своїм темним, аспідно-сірим забарвленням спини, строкатим світлим черевом і чорною верхньою частиною голови, а також темною видовженою плямою під очима — «вусами».

 

В Україні мешкають три із 17 підвидів: звичайний, кавказький і тундровий сапсани. Перші два - рідкісні гніздові птахи, а останній зустрічається на перельотах.

 

Вважають, що це найшвидший птах (і взагалі тварина) у світі — при пікіруванні на здобич він здатний розвивати швидкість понад 322 км/год, або 90 м/с. Під час полювання сапсан сидить на присаді або ширяє (планує) в небі. Уздрівши здобич, він піднімається над жертвою і майже прямовисно каменем пікірує донизу, вдаряючи її складеними і притиснутими до тулубу лапами. Удар кігтями задніх пальців буває настільки сильним, що навіть у достатньо великої жертви може відлетіти голова. 

 

Об'єктом полювання цього сокола є переважно середнього розміру птахи: голуби, шпаки, качки та інші водні і навколоводні види, рідше - невеликі ссавці.

 

Фото Ігоря Янчука

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: