На захисті української. Кабмін призначив мовного омбудсмена - науковицю Тетяну Монахову

ВАЖЛИВО
27.11.19 - 17:03

Сьогодні Кабінет Міністрів України призначив уповноваженим із захисту державної мови науковицю та викладачку вищої школи Тетяну Монахову.

Посада уповноваженого із захисту державної мови передбачена законом «Про забезпечення функціонування української мови як державної» (ст. 49).

 

Його головні завдання — захист української мови як державної; захист права громадян України на отримання державною мовою інформації та послуг на всій території України, усунення перешкод та обмежень у користуванні державною мовою.

 

Мовний омбудсмен має такі повноваження:

 

-  подає Кабінету Міністрів пропозиції щодо провадження державної мовної політики, спрямованої на захист державної мови, всебічний розвиток і функціонування державної мови;

- відстежує виконання мовного законодавства;

- розглядає скарги фізичних і юридичних осіб на дії та бездіяльність органів державної влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій щодо дотримання вимог законодавства про державну мову;

- складає протоколи та застосовує стягнення у випадках, встановлених законом.

 

Довідково. Тетяна Василівна Монахова народилася 1980 р. в Миколаєві. Закінчила Миколаївський державний педуніверситет ім. В. О. Сухомлинського, здобувши фах «учитель української мови і літератури та англійської мови й зарубіжної літератури». Захистила докторську дисертацію «Сучасні стратегії текстотворення в українській мові» (2015). Завідує кафедрою журналістики Чорноморського національного університету імені Петра Могили. Галузі наукових інтересів: масова комунікація; мова ЗМІ; тележурналістика. Авторка близько 40 наукових публікацій.

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: