На замітку. Місцеві вибори за новим кодексом: календарний план у деталях

КОРИСНО
06.09.20 - 9:01

25 жовтня в Україні мають відбутися місцеві вибори. Цієї осені вони відбуватимуться за новим Виборчим кодексом, а голосувати вперше дозволено там, де людина фактично живе. 

Учора, 5 вересня, в Україні офіційно розпочався виборчий процес. До дня проведення голосування, 25 жовтня, залишилося 50 днів.

 

За новим Виборчим кодексом

Вибори-2020 відбудуться за новими правилами, у зв'язку зі вступом в дію нового Виборчого кодексу, який набув чинності від 1 січня поточного року.

 

Для населених пунктів від 10 тисяч жителів вибори відбуватимуться за пропорційною системою з відкритими списками місцевих організацій політичних партій, без можливості самовисування кандидатів. 

У територіальних громадах з кількістю виборців у 10 тисяч депутатів сільської, селищної, міської ради обиратимуть за мажоритарною системою в багатомандатних виборчих округах. Водночас, до кожного округу може бути обрано не менше двох і не більше чотирьох депутатів.

Вибори передбачають дотримання в місцевих виборчих списках гендерної квоти — не менше ніж 40% представників однієї статі в списку партії

 

До 25 жовтня має бути підготовлена низка організаційних заходів, передбачених календарним планом:

 

подання до Центрвиборчкому копій рішень керівних органів партій про участь у виборах їхніх місцевих організацій — до 6 вересня;

до 7 вересня повинні пройти з’їзди партій, які мають прийняти рішення про участь місцевих організацій партії у місцевих виборах.

до 10 вересня ЦВК на своєму офіційному веб-сайті має оприлюднити перелік політичних партій, якими прийнято рішення про участь їх місцевих організацій у місцевих виборах.

висування кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови — 15-24 вересня; 

оприлюднення відомостей про реєстрацію кандидатів — до 2 жовтня;

початок передвиборної агітації — з наступного дня прийняття відповідною територіальною виборчою ухвалення рішення про реєстрацію кандидатів. Закінчується о 24:00 останньої п’ятниці перед днем голосування.

відправка іменних запрошень виборцям — до 15 жовтня;

день голосування — 25 жовтня, від 08:00 до 20:00;

 

Важливо! Всі заходи, пов’язані з виборами, мають бути публічними, жодних обмежень у зв’язку з карантином ВК не встановлено. Будь-які карантинні обмеження не означають обмежень прав журналістів, кандидатів, партій, виборчих комісій, виборців, а тільки вимоги до органів державної влади і місцевого самоврядування щодо належного матеріально-технічного забезпечення підготовки і проведення місцевих виборів. Таку тезу підтверджує і рішення КСУ щодо карантинних обмежень (встановлені виключно законом) і вимоги до визнання виборів прозорими і чесними.

 

Оголошення результатів виборів має відбутися 3-6 листопада.

 

ЦВК не призначала виборів депутатів Донецької та Луганської обласних рад цієї осені. Йдеться про окуповані території Донбасу, а також про підконтрольні Україні території біля лінії розмежування. 

На місцевих виборах вперше голосувати дозволено там, де людина фактично живе, а не лише на дільниці, де вона зареєстрована. Також тепер можна змінити виборчу адресу через Інтернет.

Зробити це можна до 10 вересня. Де і як це зробити, ми розповідали вам  тут.

 

Як ми писали, учора в Кривому Розі відбулося засідання міської ТВК.

 

Джерело - ТСН.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: