Нацбанк України випустив пам’ятну монету «75 років визволення України»

ЦІКАВО
22.10.19 - 12:00

Сьогодні Національний банк вводить в обіг пам’ятну монету «75 років визволення України» номіналом 5 гривень із серії «Друга світова війна», – повідомляє пресслужба НБУ.

Ця монета присвячена вшануванню подвигу українського народу у Другій світовій війні, звільненню України від нацистських окупантів восени 1944-го року, пам’яті та примиренню воїнів, які віддали життя за Україну.

 

День остаточного вигнання військ нацистської Німеччини та її союзників за межі сучасної території України відзначають щорічно 28 жовтня. Саме у цей день відбулося повне витіснення угорських та німецьких військ із найзахіднішого регіону теперішньої України – Закарпаття.

 

Номінал монети – 5 гривень, виготовлена з нейзильберу, її тираж – 40 000 штук. Ціна НБУ на цю монету – 61 гривня.

 

На дзеркальному тлі аверсу монети розміщено композицію, що символізує боротьбу за визволення Батьківщини – стилізовані зображення: літака (угорі), абриси воїнів-захисників, стрілецьку зброю, танк. Ця ідея передана через стилізовані зображення літака, танка, стрілецької зброї та воїнів-захисників.

 

На реверсі монети праворуч зображено символ пам’яті жертв війни – стилізовані червоні пелюстки маку пам’яті (за мотивами символу пам’яті жертв війни автора С. Мішакіна), у центрі яких написи 1944 –/2019. Ліворуч на рельєфному тлі знаходиться дзеркальний профіль чоловіка, який тримає на руках дитину з лавровою гілкою.

 

Художник – Марина Куц.

 

Скульптор – Анатолій Демяненко.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: