Напружений стан: сейсмолог пояснив причини землетрусів у Кривому Розі

АКТУАЛЬНО
07.11.19 - 10:37

 В Україні регіонами, найбільш схильними до землетрусів, є південно-західні області та Крим. Про це в ефірі ObozTV розповів заступник директора Інституту геофізики НАН України Олександр Кендзера. - Обозреватель.

За його словами, в зоні ризику перебуває Закарпаття – там на ґрунтах другої категорії можуть відбуватися землетруси до 7 балів за 12-бальною шкалою.

 

Кендзера також назвав серед потенційно сейсмонебезпечних регіонів південний захід Одеської області та Крим.

 

"Є, наприклад, район Кривого Рогу, де відбуваються землетруси, насамперед, із тектонічних причин, але в другу чергу тому, що люди перемістили величезні обсяги грунту з-під землі на поверхню, а потім в інші місця. Цим самим вони викликали напружений стан середовища", – додав сейсмолог.

 

Як пояснив науковець, даний сейсмічний пояс утворився внаслідок того, що євразійська материкова плита наповзає на африканську плиту.

 

При цьому Кендзера зазначив, що точний час, коли трапиться землетрус, "ніхто не може передбачити ні в Україні, ні в іншій країні світу".

 

"Ніхто точно не може сказати, що відбувається на глибині. Всі провісники, яких є вже близько 600, кажуть тільки про те, що змінюється напружено-деформований стан середовища на глибині. Чи виллється це в один сильний землетрус або в тисячу невеликих, можна прикинути. Великі землетруси бувають кілька разів на рік, а дрібних землетрусів - близько 4 тисяч щодня. Більше шансів, що будь-який деформований стан буде розпадатися за рахунок великої кількості дрібних землетрусів", – розповів Кендзера.

 

Мешканці нашого міста вже не раз спостерігали землетруси різної сили, викликані техногенними причинами, специфічними для гірничовидобувного регіону.

 

Нагадаємо, торік, уночі 20 лютого, у Кривому Розі зафіксували землетрус магнітудою 3,2 бали. Епіцентр був на глибині п’ять кілометрів. Причиною став тектонічний розлом на глибині 200 кілометрів. Люди відчули землетрус. Інформація про те, що землетрус могли спричинити гірничі роботи, не підтвердили.

 

Як ми раніше писали, у Google Maps заявили, що сповіщатимуть користувачів про стихійні лиха, відображатимуть їх на картах та даватимуть авторитетну інформацію про природні катаклізми. Також вони передбачатимуть, куди рухається негода та підказуватимуть безпечний маршрут. Користувачі можуть отримати детальну візуалізацію ураганів, землетрусів і повеней. Наприклад, у переддень урагану на картах автоматично з’явиться сповіщення, якщо ви поряд з потенційною зоною ураження.

 

 

Фото РБК Україна.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»