Наші герої. На честь кого будуть перейменовані вулиці та майдани Кривого Рогу?

ДУМКА
29.06.22 - 16:39

У Кривому Розі з’являться вулиці, сквери та майдани на честь військових частин, які захищають місто, Героїв України, видатних українських та іноземних особистостей.

Як ми писали, робоча група, до складу якої увійшли керівники міськвиконкому та районів, представники громадськості, науковці та краєзнавці, завершила підготовку до перейменування вулиць, пов'язаних із рф та білоруссю.

 

“Позиція начальника Військової адміністрації Олександра Вілкула і, я впевнений, всіх криворіжців, принципова – в Кривому Розі не повинно залишитись жодних назв вулиць та інших топонімів, пов'язаних із державою-агресоркою росією та білоруссю”, - сказав керівник робочої групи, заступник міського голови Сергій Мілютін.

Для гармонійного ансамблю

Під час обговорення використовували сучасні підходи, зокрема створення ансамблю назв. Наприклад, в Інгулецькому районі біля вулиці Надії з’являться вулиці Віри (перейменування з Мордовської) та Любові (перейменування з Удегейської). На Карнаватці біля вулиці Гірницької слави з’явиться вулиця Інженерів (замість Удмуртської). В Покровському районі, де вже є вулиця Міжгалактична, поруч буде вулиця на честь українського космонавта Леоніда Каденюка. Для цього буде перейменована вулиця Елістинська (назва на честь рос. міста).

 

Частині вулиць повернуть історичні назви. Так, вул. Новоросійській в Центрально-Міському районі запропоновано повернути назву Верхньобазарна, а вулиця Ямальська отримає традиційну для Криворіжжя назву Балка Федорівка від історичної назви місцевості (балки), на схилах якої розташована вулиця. А таким невеличким вулицям, як Сиктивкарська, Ігарська та провулок Улан-Удинський пропонується дати чудові українські назви Барвінкова, Конвалій та Криничний.

 

Доцент, кандидат історичних наук КДПУ, член Робочої групи Вадим Яшин сказав: «Було виявлено близько 430 топонімів, пов‘язаних з росією. Треба позбавитись топонімів, які пов‘язані з культурою, історією, політикою російської федерації. Вони були нам насаджені в радянські часи, коли провадилась активна русифікація нашого регіону. Оскільки підхід має бути науковим і логічним, то, наприклад, ми запропонували формування топонімічного ансамблю, коли поряд розташовані тематично об‘єднані вулиці. Ось один із варіантів - у нас є вулиця Чумацький шлях. Поряд ми пропонуємо вулицю Стожарів - це сузір'я формує чудове уявлення, і назва має приносити радість.

Внесок у боротьбу та майбутню перемогу

 

За ініціативи Олександра Вілкула, всі військові підрозділи, які захищають Кривий Ріг, будуть увічнені у назвах вулиць або майданів, скверів та парків. Так, велику вулицю Купріна (рос. письменик) запропоновано перейменувати на честь 129-ї бригади ТРО, в якій служать тисячі криворіжців. На честь 17-ї окремої танкової бригади імені Костя Пестушка запропоновано перейменувати вул. Пожарського (московський боярин початку XVII ст.). На честь наших нацгвардійців з 21-ї окремої бригади Національної гвардії України імені Петра Калнишевського, які не тільки захищають Кривий Ріг, а й героїчно воювали в Маріуполі, пропонують перейменувати вул. Симонова (рос. письменник). На честь Військово-повітряних сил України та частин протиповітряної оборони, які захищають Кривий Ріг, сквер біля Авіаційного коледжу отримає назву Сквер захисників українського неба. А в Довгинцівському районі, перед колишнім кінотеатром “Дружба”, з’явиться Майдан захисників Криворіжжя. Пропозиція Інгулецького району – перейменувати вулицю Добролюбова на честь 40-го батальйону "Кривбас".

 

На честь першої жінки - Героя України, криворожанки Інни Дерусової, якій посмертно присвоєно це звання, пропонується перейменувати вул. Кузнецова (рос. генерал). На честь Героя України, криворіжця Віктора Оцерклевича, який загинув поблизу міста Бахмут, – вул. Курчатова (рос. науковець, один з розробників радянської атомної бомби). На честь криворіжця - Героя України, організатора оборони Харкова, підполковника Павла Федосенка – вул. Лермонтова (рос. письменник).

 

Заступниця начальника Військової адміністрації Кривого Рогу, член Робочої групи Вікторія Третяк сказала: «Дуже слушно і правильно, що враховані пропозиції, насамперед, щодо перейменування на честь наших захисників, військових частин, які боронять місто, Україну і сьогодні, і ще з 2014 року. В країні війна, і ми повинні знати всі військові частини, всіх героїв, і впевнено йти до перемоги».

Вулицю Біломорську (названа на честь Біломорканалу, під час будівництва якого загинуло багато українців) запропоновано назвати на честь легендарних “Джавелінів” - американських протитанкових ракетних комплексів. Ще одними символами українського опору є “Байрактари” та “Стугни”. Цими назвами запропоновано перейменувати відповідно вулицю Липецьку (рос. місто) в Довгинцівському районі та вул. Багратіона (рос. генерал) в Інгулецькому районі.

 

«Усі наші бійці – наша гордість, ми пишаємося ними та сумуємо за загиблими. На їхню честь, у місті з’явиться Майдан пам’яті загиблих героїв, - зазначила секретарка робочої групи Олена Ушканенко. - На площі буде зведено меморіал, на якому будуть нанесені імена загиблих на війні криворіжців. І під час урочистостей, і в будь-який інший день, рідні, друзі і всі, хто хоче вшанувати пам'ять, зможуть це зробити біля монумента".

 

У Саксаганському районі вулицю Світлогірську пропонують перейменувати на честь Волонтерів, які роблять великий внесок у боротьбу з ворогом та майбутню перемогу нашої держави.

 

На честь видатних іноземних особистостей, друзів України

В умовах війни, для України дуже важливою є міжнародна підтримка. Тому в Кривому Розі запропоновано дати низці вулиць назви на честь людей, які підтримали нашу державу в ці важкі часи: Президента США Джозефа Байдена (прейменування вул. Пушкіна); Прем’єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона (перейменування вулиці рос. військового Водоп'янова); першої етнічної українки в Конгресі США Вікторії Спартц, яка багато зробила для прийняття Закону про ленд-ліз (перейменування вул. рос. письменника Одоєвського); сенатора США Джона Маккейна, який активно відстоював інтереси України (перейменування вул. Армавірської). А вулицю Каширську (названу на честь міста в московській обл.) запропоновано перейменувати в Канадську на честь Канади та канадського народу, що активно підтримують нашу країну.

 

Детальніше про процедуру перейменування та перелік вулиць ми розповідали тут.

 

Увага! Пропозиції (зауваження) мешканців м. Кривого Рогу подаються в письмовій формі особисто чи надсилаються на поштові адреси виконкомів районних у місті рад, з обґрунтуванням пропозицій: Металургійного: пр-т Миру, 42, м. Кривий Ріг, 50069; Довгинцівського: вул. Дніпровське шосе, 11, м. Кривий Ріг, 50086 (т. 0968801010); Інгулецького: Інгулець вул. Гірників, 19; житловий масив ПівдГЗК вул. Гірницької слави, 1, м. Кривий Ріг, 50026 (т. 0976567865); Покровського: вул. Шурупова, 2, м. Кривий Ріг, 50014; Саксаганського: вул. Володимира Великого, 32, м. Кривий Ріг, 50071; Тернівського: вул. Короленка, 1а, м. Кривий Ріг, 50079; Центрально-Міського: вул. Свято-Миколаївська, 27, м. Кривий Ріг, 50000 ( т. 0677773895) із зазначенням прізвища, імені, по батькові й адреси, телефону особи, яка їх подає, у строк до 30.07.2022 включно. Юридичні особи подають пропозиції (зауваження) у письмовій формі із зазначенням свого найменування, місцезнаходження та контактного телефону керівника. Анонімні пропозиції (зауваження) не розглядаються.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: