Не лікували від раку і били кийками. ДБР розслідує справу катування засудженої в колонії на Дніпропетровщині

РЕЗОНАНС
28.10.19 - 13:41

Перша заступниця голови Державного бюро розслідувань Ольга Варченко повідомила про початок провадження щодо працівників установи виконання покарань на Дніпропетровщині за підозрою у катуванні засудженої.

Ім'я засудженої Варченко не називає, але, ймовірно, йдеться про скандальну справу хворої на рак Анни Солопової, яка торік поскаржилась до Європейського суду з прав людини на бездіяльність лікарів, ненадання їй медичної допомоги у Дніпровській колонії.

 

Про це у відкритому листі до Президента Володимира Зеленського, омбудсмена Людмили Денісової та міністра юстиції Дениса Малюськи розповів адвокат жінки Геннадій Токарев.

 

"Солопова потрапила під варту, коли їй було лише 19 років. Від народження Анна хворіє на ВІЛ, а торік у неї виникло ще й супутнє захворювання. В ув’язнені у дівчини діагностували рак лімфатичної системи, який потребував термінового лікування. Проте медичні працівники, як розповів її адвокат, не надавали їй належної допомоги, а тому вона подала позов до ЄСПЛ, - йдеться на ресурсі zmina.info. - З квітня минулого року дівчина отримувала лікування, бо до справи долучились омбудсмен та правозахисники, а згодом уже ЄСПЛ визнав, що через бездіяльність лікарів Україна порушила права жінки, та зобов’язав медиків допомогти ув’язненій.

 

30 серпня поточного року Солоповій, як зазначив її адвокат, несподівано повідомили про переведення до іншої колонії, а перед етапуванням її нібито жорстоко побили.

“Раптово на неї накинулися декілька співробітників колонії з кийками, які безпричинно жорстоко побили її й заштовхнули до автозака”, – повідомив адвокат зі слів ув’язненої.

 

Новоприбулу ув’язнену в колонії Кам’янського оглянули медики, які зафіксували тілесні ушкодження та склали рапорт. Однак згодом виявилося, що їхні колеги з Дніпровської колонії не передали разом з дівчиною її медичну картку, а тому продовжити лікування від раку в новій установі не можуть. 

 

Щодо працівників установи виконання покарань розпочали кримінальне провадження за ст. 127 КК України (катування).

ЄСПЛ зобов’язав Україну вжити заходів щодо дотримання вимог ст. 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (далі Конвенція), якою заборонено катування або нелюдське чи таке, що принижує гідність поводження або покарання.
 

Зараз слідчі Центрального апарату ДБР здійснюють невідкладні слідчі дії й намагаються встановити всі обставини справи.
 

«За попередньою інформацією, працівники згаданої установи не забезпечили надання медичної допомоги онкохворій ув’язненій. Жінка подала позов до Європейського суду з прав людини й виграла справу…Втім, на цьому історія не завершилася. Зі слів уповноваженого з прав людини, після вердикту суду онкохвору ув’язнену перевели до іншої установи виконання покарань. Проте під час транспортування працівники установи, які її супроводжували, ймовірно, побили її, завдавши тілесних ушкоджень. Як йдеться у заяві, жінка припускає, що у такий спосіб службовці помстилися їй за те, що поскаржилася до ЄСПЛ», – написала у фейсбуці Ольга Варченко.

 

 

Фото zmina.info.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: