Небезпечні літні смаколики. Як не отруїтись нітратами та не підхопити кишкову інфекцію чи ботулізм?

«В області вже зареєстрували випадки ботулізму, пов'язані з уживанням карасів домашнього в'ялення. Якщо раптом при вживанні риби або якоїсь іншої продукції домашнього виготовлення, людина відчує раптову втрати зору або двоїння в очах, треба негайно викликати швидку. Це перші симптоми ботулізму», - попереджає Тетяна Семенова, лікар з гігієни харчування міського управління Держпродспоживслужби.
Сезонний попит на рибну продукцію значно підвищився, кажуть продавці. І рекомендують купувати рибу в перевірених місцях.
Соління, квашена і маринована плодоовочева продукція також можуть містити збудників кишкових інфекцій. Та є ще одна загроза - нітрати. Зараз сезон баштанних культур. Точки продажу кавунів та динь - на кожному кроці.
«Це корисно: кавуни вимивають пісок із нирок, тож потрібно їх вживати, але хоч сезон і почався, все ж потрібно купувати тільки на стаціонарних ринках або підприємствах торгівлі. Тобто тільки там, де продукція має документи, в яких лабораторно підтверджується вміст нітратів», - наголошує пані Тетяна.
І обов'язкове правило вживання будь-яких продуктів - чистота. Лікарі нагадують, що необхідно ретельно мити з милом не лише руки, а й усе, що вживається без термічної обробки: кавуни, овочі, фрукти та ягоди.
Фото на прев'ю з мережі Інтернет.
«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»
Обережно, ботулізм! Криворіжців закликають відмовитися від вживання риби та продуктів невідомого походження
Лікарні Кривого Рогу та Дніпра отримали 10 доз антитоксину від ботулізму
Серпень - пора кавунова. Як не отруїтись смачною ягодою?