Немає анестезіолога – немає фінансування. Криворізька лікарня №14 на межі закриття

ВАЖЛИВО
18.11.20 - 17:43

У самий розпал пандемії, персонал Криворізької міської лікарні №14 відправили у неоплачувану відпустку. Яка причина такого рішення, дізнавались наші журналісти.

В.о директора лікарні Володимир Онищук пояснив, що у них виникли проблеми з фінансуванням від НСЗУ (Національної служби здоров'я України). На сьогодні, у лікарні є діючий договір до 31.12.2020, та попри це, 16 листопада до закладу надійшов лист від НСЗУ про припинення фінансування з 1 жовтня через відсутність у штаті лікаря-анестезіолога. 

 

Керівник лікарні наголосив, що до цього їм надавали відтермінування з цього приводу до 31 грудня 2020 року.  

 

«У нас лікарня планового лікування. Анестезіолога немає і ніколи не було до медреформи. Це питання віршувалось через відділення анестезіології та реанімації, де зосереджувалось все обладнання та фахівці. У нашій лікарні близько 40 років немає анестезіолога, і для проведення планового лікування потреби в такому спеціалісті немає. На момент укладення договору, анестезіолога не було, і про це було відомо, тож нам надали відстрочку для вирішення проблеми», - розповів Володимир Онищук. 

 

За його словами, щоб виконати цей пункт договору з НСЗУ, намагались знайти необхідного фахівця, але безрезультатно. 

 

«Наразі процент укомплектованості лікарень Кривого Рогу анестезіологами близько 53-55%, у регіонах – ще менше. Залучити фахівця зі сторони у нас не вийшло. Запросити пенсіонерів, які вже відпрацювали своє на цій посаді та могли б хоч якось допомогти, теж не вийшло. Навчання одного лікаря-анестезіолога, з урахуванням інтернатури, це 2-3 роки, доки він зможе заступити на посаду після вишу і працювати самостійно. Тому залучити молодих спеціалістів теж не вийшло», - коментує Онищук.

 

Нині із 100 працівників закладу у вимушену відпустку пішли 92. На цей момент, розіслані листи до міського та обласного управлінь охорони здоров’я та в НЗСУ для вирішення питання фінансування закладу. 

 

«Ми провели збори з працівниками, і ті з них, які на даний момент не задіяні в лікувальному процесі, написали заяви на відпустку без утримання. Лікарня працює в штатному режимі, з урахуванням карантинних заходів. Ми очікуємо на вирішення ситуації. Щодо заробітної плати, то за жовтень ми повністю розрахувались із працівниками. Аванс за цей місяць, згідно з чинним колдоговором, має бути виплачений з 16 до 25-го, тому ми поки що укладаємось у ці терміни», - каже очільник медзакладу.

 

Між тим, він заявив, що лікарня №14 повністю готова до прийому пацієнтів з коронавірусом: «Наразі 100% готовність, ми маємо 30 ліжок. Зараз у стаціонарі немає жодного пацієнта з Covid-19, а минулого місяця у нас лікувались 28 людей».

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: