Новий закон про трудові відносини у воєнний час. Що він передбачає?

ОФІЦІЙНО
23.03.22 - 18:58

Президент Володимир Зеленський підписав закон "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану".

Новий закон має лібералізувати окремі умови трудових відносин для оперативного залучення працівників і усунення кадрового дефіциту та нестачі робочої сили у період воєнного стану.

 

Так, тепер тривалість робочого часу може становити до 60 годин на тиждень. Якщо законодавство передбачає для працівника скорочений робочий тиждень, то тепер він не перевищуватиме 50 годин на тиждень.

 

Тривалість щотижневого відпочинку тепер можна скоротити до 24 годин, а початок і закінчення цього відпочинку встановлюватиме роботодавець.

 

П'ятиденний або шестиденний робочий тиждень роботодавець може встановити за рішенням військового командування, разом із військовими адміністраціями.

 

Під час воєнного стану не діятимуть норми Кодексу законів про працю, які встановлюють святкові та неробочі дні, а також тривалість роботи напередодні святкових, неробочих і вихідних днів.

 

Також тепер роботодавець може перевести працівника на роботу, яку не узгоджували трудовим договором (крім переведення на роботу в зоні бойових дій). Проте така робота не може бути протипоказана працівникові за станом здоров'я. Вона може бути лише спрямована на відвернення або ліквідацію наслідків бойових дій та інших обставин, які можуть становити загрозу життєвим умовам людей.

 

У разі неможливості своєчасної виплати заробітної плати через бойові дії термін її виплати може бути відстрочений до моменту відновлення діяльності підприємства, зазначено в одній зі статей закону.

 

Якщо підприємство розташоване у зоні бойових дій, працівник може звільнитися за власним бажанням у строк, вказаний у його заяві. Таке не можна робити лише у випадках примусового залучення до суспільно корисних робіт і робіт на об'єктах критичної інфраструктури.

 

Упродовж періоду воєнного стану роботодавець на прохання працівника може без обмежень надавати відпустку без збереження заробітної плати.

 

А ще роботодавець тепер може укладати строкові трудові договори на період воєнного стану або заміщення працівника, який тимчасово відсутній.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: