Обережно, ботулізм! Криворіжців закликають відмовитися від вживання риби та продуктів невідомого походження

ЗДОРОВ'Я
11.06.19 - 10:03 302

За даними МОЗ, з початку року на ботулізм захворіли понад півсотні українців. Два нових випадки захворювання зафіксували на минулому тижні на Дніпропетровщині.

У Верхньодніпровському районі вагітну жінку родичка пригостила сушеною рибою, яку сама ж і приготувала. У Нікополі чоловік звернувся до лікарів на четверту добу після того, як поїв в’яленої риби. Йому ввели сироватку від ботулізму, але стан хворого залишається важким. Спеціалісти Держпродспоживслужби закликають криворіжців категорично відмовитися від вживання риби та інших продуктів невідомого походження.

 

Збудник ботулізму живе в ґрунті та мулі. В організм найчастіше потрапляє із сушеною, в’яленою, солоною та копченою рибою, зробленою з порушенням норм. Небезпечними можуть бути м’ясні, грибні консерви, ковбаса домашнього приготування. Від небезпечної бактерії людей вберігає шлунковий сік. Але якщо ботулічна паличка вже випустила в продукти спори — врятуватися буде важко, і без наслідків для здоров'я не обійдеться.

 

Ця одна з найсильніших отрут у природі не змінює ні смак, ні вигляд їжі. Потрапивши з кишківника в кров, токсини швидко дістаються клітин нервової системи. Перші симптоми ботулізму з’являються через 8 -15 годин після вживання заражених продуктів. Проте інколи наслідки проявляються й через три доби.

«У людини з’являється слабкість, головний біль, втрачається зір. Потім з’являється параліч мімічної мускулатури, піднебіння, язика, порушується процес ковтання, змінюється голос», — коментує лікар із гігієни харчування відділу безпечності харчових продуктів Криворізького міського управління Держпродспоживслужби Тетяна Семенова.

 

Якщо вчасно не ввести спеціальну сироватку, ботулотоксин паралізує діафрагму й людина помре від асфіксії. Чи не вперше за багато років Україна закупила 240 доз канадської сироватки від ботулізму. Діяти урядовців змусила надзвичайна ситуація дворічної давності. Тоді причиною майже половини летальних випадків стала риба промислового виробництва, яку купували в офіційних торгових точках.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: