"Однині народ Український має змогу об’єднаними зусиллями будувати нероздільну, самостійну державу"

СВЯТО
22.01.21 - 9:20

“Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західно-Українська Народна Республіка (Галичина, Буковина і Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка…”(Із Універсалу Директорії УНР 22 січня 1919 р.).

В Україні сьогодні відзначають День Соборності. Наш земляк, тернівчанин, відомий громадсько-політичний діяч, науковець Панас Феденко став редактором резолюцій, покладених в основу «Закону про владу» та Універсалу Трудового конгресу, який затверджував злуку Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки.

 

Як відбувалася ця злука?

 

Перемовини між УНР та ЗУНР про об’єднання йшли з жовтня 1918 року. Сам Акт Злуки був проголошений саме 22 січня 1919 року на урочистому зібранні в Києві, на Софійській площі. Єдиним гербом об’єднаної держави став тризуб. Урочисте проголошення об’єднання двох республік відбулося в першу річницю Четвертого Універсалу, коли на святково прибраному Софійському майдані в Києві зібралися десятки тисяч жителів і гостей столиці, військові. Директорія УНР видала Універсал, яким оповістила про утворення єдиної незалежної УНР.

 

Церемонія розпочинається о 12-й годині. Звучить національний гімн. Після вітального слова віцепрезидента Української Національної Ради ЗУНР Льва Бачинського, Лонгин Цегельський зачитує вірчу грамоту УНРади і Ради державних секретарів ЗУНР до Директорії. Для представників іноземних делегацій Ярослав Олесницький читає документ французькою мовою. У зачитаному на зборах «Універсалі соборності» уряду УНР йдеться: «Віднині воєдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України… Здійснилися віковічні мрії, якими жили і за які вмирали кращі сини України. Віднині є єдина незалежна Українська Народна Республіка…»

 

Лев Бачинський вручає вірчу грамоту Голові Директорії Володимиру Винниченку, який виступає з короткою промовою. Після цього відбувається урочистий молебень і військовий парад. Наступного дня Трудовий Конгрес майже одностайно ратифікує Акт Злуки. ЗУНР дістає назву Західна область Української Народної Республіки (ЗОУНР), їй гарантується державна автономія. Остаточно врегулювати всі питання мали Установчі збори. Однак внаслідок військової агресії радянських військ, тоді об’єднання УНР і ЗУНР в одну державу так і не відбулося. ЗУНР проіснувала до літа 1919 року, а через рік зникла з політичної карти і УНР, чиї території увійшли до складу СРСР і Польщі. 

 

Офіційним державним святом День Соборності України став тільки в 1999 році після підписання Леонідом Кучмою відповідного указу.

 

У День Соборності головною традицією є побудова «живого ланцюга». Перший українці створили 21 січня 1990 року. Тоді «живий ланцюг», в якому взяли участь 450 тисяч осіб, зв’язав Івано-Франківськ, Львів і Київ. У ланцюгу єднання стояли й криворіжці, зокрема, й наш покійний колега - журналіст Володимир Думанський. Традиція прижилася і щороку повторюється в багатьох містах України.

 

Як  ми писали, цьогоріч, через пандемію коронавірусу, українцям запропоновували створити віртуальний ланцюг із фотографій в інтернеті.
 

У Кривому Розі сьогодні містяни урочисто покладуть квіти до пам'ятника Тарасу Шевченку у Центрально-Міському районі.

 

Архівні відео живого ланцюга - нижче.

 

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: