Опалення – для «слабаків»? Попри підписаний на рівні держави Меморандум, в Івано-Франківську склалася надзвичайна ситуація з ціною на газ, - Руслан Марцінків 

КОМУНАЛКА
11.10.21 - 16:42

Рекордні ціни на європейський газ змусили уряд та місцеву владу закріпити в Меморандумі домовленості про непідвищення тарифів на опалення та гарячу воду. Втім, на практиці все виявилось інакше. Про проблеми із входженням в опалювальний період з тривогою заявив міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків.  

 

«Маємо надзвичайну ситуацію в нашій громаді - відсутність постачання газу в бюджетні установи! ... Навіть підписавши Меморандум на державному рівні, закріпивши ціну на газ для бюджетних установ, заклади охорони здоров'я не мають опалення. Зараз там 18-19 градусів тепла... Попри те, що на початку року була домовленість про ціни на газ за 7-8 гривень за кубометр, а тепер виходить - за 30? А це додатково - 500 тисяч грн для міського бюджету! А тепер уявіть, яка ситуація в закладах освіти. Понад 10 тисяч діток, які мають навчатись в теплих і комфортних умовах! А це понад 253 тисячі кубометрів газу та понад 7 мільйонів для бюджету міста. А ще є заклади культури, бібліотеки, соціальні заклади», - пише Руслан Марцінків на своїй сторінці у Фейсбуці.

 

 

З огляду на ситуацію, що склалася, Руслан Марцінків закликає до прийняття негайних рішень: «Адже йдеться не лише про матеріальні збитки для громади, а й про комфорт людей». 

 

Нагадаємо, через зависоку ціну на європейський газ 30 вересня між Кабміном, НАК «Нафтогаз України», Асоціацією міст України і Палатою місцевих влад Конгресу, був підписаний Меморандум. Документом передбачалось, що до кінця опалювального сезону тарифи на тепло та гарячу воду для населення та бюджетної сфери в Україні не зростатимуть.

 

Як ми вже повідомляли, у Кривому Розі на вересневій сесії міськради було прийнято звернення до Кабінету міністрів, профільних міністерств, керівництва НАК «Нафтогаз» і НКРЕКП, які мають виключне право встановлювати ціни на енергоносії, з вимогою забезпечити продаж Кривому Рогу газу українського видобутку за собівартістю – 3500 грн за тис м3. Це дало б  можливість міським підприємствам теплокомуненергетики знизити тарифи на тепло й не допустити соціально-економічних потрясінь.

 

У той же час підприємство «Криворізька теплоцентраль», що напряму підпорядковується «Нафтогазу», а раніше було у Фонді державного майна, надіслало до виконкому міськради розрахунки за новими тарифами у зв’язку із підвищенням цін на енергоносії. В цілому тариф на тепло для населення і бюджетних установ за розрахунками державної Теплоцентралі має зрости практично втричі.

 

Розуміючи надскладні реалії,  міська влада Кривого Рогу вирішила в першу чергу захистити людей і залишити тарифи в нашому місті на рівні минулорічних. Збитки, до яких призвело здорожчання газу, електроенергії та інших складових тарифу, будуть компенсовані з міського бюджету. А це – 1 мільярд 127 мільйонів гривень. 

 

«Головне завдання - захистити людей. Це мій життєвий принцип. Тому, незважаючи на величезні збитки, тариф для населення в нашому місті підвищуватися не буде!» – наголосив в.о. міського голови Юрій Вілкул.

 

Фото на прев'ю - з мережі.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: