Опіки, відірвані пальці, перелякані тварини. Українці вимагають від президента заборонити феєрверки

СОЦІУМ
04.01.22 - 13:59

Опіки, рвані рани, пошкодження очей, відірвані пальці, перелякані тварини - такі наслідки щороку у святкові дні спричинюють петарди та феєрверки. На сайті президента з'явилася петиція "Про заборону використання петард і феєрверків. Закриття усіх магазинів піротехніки. Штраф за невиконання - в розмірі від 15 тис.грн."

Авторка петиції, Анастасія Плиска, зазначає, що піротехнічні вироби підривають просто біля жилих помешкань, на дитячих майданчиках, на площах, від чого страждають усі. 

 

"Надзвичайно багато свідоцтв страшних наслідків цих розваг. Важкі травми отримують самі "підривники" - вибиті очі, покалічені руки тощо. Наші фронтовики часто отримують важкі стреси під час цих вибухів. Страждають люди похилого віку та маленькі діти. Під час кожного такого свята втікають від хазяїв та наражаються на смертельну небезпеку домашні собаки. Були випадки загибелі пташок - як від зупинки серця, так і від травмувань", - нагадує ініціаторка звернення.

 

Вона пропонує штрафувати порушників на 15 тисяч гривень.
 

"Невже кількахвилинне задоволення однієї людини має так негативно відображуватись на людях та тваринах, що на свою біду перебувають поруч з епіцентром цих розваг? Будь-яки вмовляння не використовувати піротехнічні засоби під час святкувань наштовхуються, як правило, на агресію та хамство з боку "святкувальників-підривників" з відмовою піти назустріч фронтовикам, людям похилого віку, маленьким дітям, власникам домашніх тварин", - зауважує авторка.

 

Анастасія Плиска та вже 4527 її однодумців пропонують законодавчо заборонити ввіз, продаж та використання будь-яких піротехнічних засобів.

 

Чи можна притягнути до відповідальності тих, хто запускає феєрверки?

В Україні передбачено адміністративну відповідальність за порушення правил дотримання шуму – штраф для громадян від 85 до 255 гривень, для посадових осіб та громадян – суб'єктів господарської діяльності – від 255 до 510 гривень.

 

У випадку, якщо феєрверки використовують у заборонений час (з 22 години до 8 ранку) або всупереч рішенню органу місцевого самоврядування або небезпечним шляхом, можна викликати поліцію для фіксування порушення та складання протоколу. Якщо ви бачите, що сусіди запускають салюти зі своїх балконів або покрівель, чим можуть спричинити шкоду собі, вам, чи людям поряд, слід повідомити поліції, що піротехнічні засоби не призначені для використання у приміщеннях або на відстані понад 100 метрів від житлових приміщень загрожують безпеці людей. Це стосується і запуску салютів поряд з парковками.

 

Від 28 грудня петиція набрала вже 4527 голосів. А ви підтримуєте заборону феєрверків?

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: