Перекроїли країну. ВР проголосувала за утворення 138 районів замість 490 існуючих

ТЕРМІНОВО
17.07.20 - 13:45

Сьогодні на засіданні Верховна Рада підтримала проєкт постанови № 3650 про ліквідацію 490 існуючих районів і створення замість них 138 нових. Таким чином, кількість районів мають скоротити втричі.

Попри спротив опозиції, "за" проголосували 238 нардепів.

 

«Утворення нових та ліквідація існуючих районів забезпечить відповідність системи адміністративно-територіального устрою районного рівня України сучасним вимогам та європейським стандартам, що, в свою чергу, сприятиме визначенню обґрунтованої територіальної основи для діяльності органів виконавчої влади та відповідних органів місцевого самоврядування», – йдеться в пояснювальній записці до проєкту постанови.

 

Критики реформи вказують на нерівномірний розподіл районів, неузгодженість законодавства та «двовладдя», яке може виникнути у містах, що призведе до конфліктів між місцевим обраним самоврядуванням і міським головою з одного боку та райдержадміністраціями і представниками президента – з іншого. Затвердження нового районування поширить необґрунтовану трирівневу систему державного управління навіть на ті населені пункти України, де її раніше не було. На думку деяких експертів, парламент, перш ніж розглядати новий поділ на райони, повинен переглянути законодавство і виключити звідусіль роль районних рад та органів самоврядування районного рівня, а потім переходити до районування.

 

"Сьогодні ніхто не говорить, що відбудеться скорочення кількості поліцейських, під нову реформу потрібно вибудовувати нове розміщення судів, нову медицину, нову освітню систему, нову дорожну логістику та інфраструктуру, нову логіку надання соціальних послуг, щоб людям із сіл не доводилося їздити по 80 км за паспортом або довідкою про смерть. Робочі місця втратять сотні тисяч людей. Життя людей в регіонах погіршиться ", - вважає політолог Руслан Бортник.

 

Натомість поборники нового поділу стверджують: він якраз має на меті відкрити шлях до ліквідації районного самоврядування. На їхню думку, зараз серед наявних районів існує велика диспропорція, яку хочуть виправити, аби утворення відповідали сучасним вимогам для організації ефективної місцевої влади. Приміром, найменший район в Україні за кількістю населення – Поліський у Київській області. Там проживає 5622 людей. Водночас найбільший – Харківський, там живе понад 182 тисячі людей. 

 

Нагадаємо, 12 червня Кабінет міністрів відправив до Ради проєкт закону про формат майбутніх районів. Їхню кількість в Україні хотіли скоротити з 490 до 129. Переважно у нових районах має проживати не менше 150 тисяч людей - це європейський стандарт. За два дні до цього, 15 липня, Верховна Рада на прохання фракції "Слуга народу" зняла з розгляду проєкт постанови про скорочення кількості районів.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: