Перші неофіційні підсумки виборів в Україні: що кажуть екзит-поли?

ЦІКАВО
26.10.20 - 9:33

Перші неофіційні висновки про місцеві вибори в Україні. Що вже відомо на ранок 26 жовтня?

Явка

Явка на цих місцевих виборах була значно нижчою від торішніх президентських та парламентських голосувань. За даними ЦВК, у неділю на дільниці прийшли 36,99% виборців. Найвищою явка була на заході: на Тернопільщині (44,8%) та Львівщині (43,7%). Найнижчою - у Донецькій області (31,6%), на Миколаївщині (32%), Херсонщині (32,3%) та Харківщині (32,5%). У Києві проголосувало 34,3% виборців.

 

Хто перемагає?

За даними різних екзит-полів, перемогу вже може святкувати мер Харкова Геннадій Кернес, який перемагає одразу в першому турі, а його "Блок Кернеса - Успішний Харків!" набирає найбільше голосів. Щоправда, до цього часу достеменно невідомо про стан його здоров'я після хвороби.

Так само впевнену перемогу в першому турі, судячи з місцевих опитувань, здобуває мер Івано-Франківська "свободівець" Руслан Марцинків - за даними місцевого екзит-полу він набирає більше 80% голосів, а його "Свобода" здобуває більшість у міській раді.

 

Більше 80% може набрати чинний мер Чернігова Владислав Атрошенко.

Ще один "свободівець" - чинний мер Хмельницького Олександр Симчишин, за даними місцевого екзит-полу, також перемагає у першому турі.

Один тур, схоже, буде і у Вінниці, де більше половини голосів виборців набирає Сергій Моргунов від "Української стратегії Гройсмана".

 

У Києві перевагу має чинний мер Віталій Кличко. Утім, як свідчать екзит-поли, йому все ж доведеться піти на другий тур - більше 50% він не набирає (хоча, за даними деяких ЗМІ, є ймовірність, що столичний очільник у підсумку все ж може перетнути цю позначку). Хто стане його суперником наразі невідомо. Найкращі перспективи - у представника ОПЗЖ та керівника Києва часів Януковича Олександра Попова - різні екзит-поли виводять його на друге місце. Утім, вийти до другого туру у підсумку мають шанс й інші кандидати: Сергій Притула від "Голосу", Ірина Верещук від "Слуги народу" та Олександр Кучеренко від "Батьківщини".

 

В Одесі мер Геннадій Труханов, попри всі прогнози, скоріше за все, також не зможе перемогти у першому турі - екзит-поли дають йому близько 34%. Суперником йому, схоже, стане Микола Скорик від ОПЗЖ (невеликі шанси на другий тур залишаються і у "джентльмена" від "Слуги народу" Олега Філімонова).

 

У Львові лідером залишається чинний мер Андрій Садовий від "Самопомочі", однак і йому доведеться йти на другий тур. Його конкурентом, швидше за все, стане Олег Синютка від "Європейської солідарності".

 

У Черкасах лідирує чинний мер від "За майбутнє" Анатолій Бондаренко, друге місце можуть посісти Віктор Євпак від "Голосу" та Вадим Ільченко від "Слуги народу".

 

Утім, всі ці дані - неофіційні. Їх ще мають підтвердити результати підрахунків на дільницях і ТВК.

 

Як ми писали, у Кривому Розі, згідно з даними екзит-полу, Юрій Вілкул набирає 51,8% голосів, а найближчий суперник Дмитро Шевчик (від політичної партії «Слуга народу») значно відстає – 24,4% голосів.

Джерело - ВВС.Україна.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»