Під емблемою парусника. У травні 100-річчя відзначає легендарна Одеська кіностудія

КУЛЬТУРА
25.04.19 - 10:37

Легендарній, улюбленій глядачами, упізнаваній за дзенькотом ринди Одеській кіностудії - 100 років! 

У травні відбудеться низка урочистих культурно-мистецьких заходів, присвячених 100-річчю з дня заснування Одеської кіностудії, - відкриття Зірки Олександра Довженка на Алеї Зірок в Одесі, введення в обіг художнього поштового блоку.

 

Національним банком України буде виготовлено та запущено в обіг пам’ятну монету. Також відбудеться Всеукраїнський конкурс короткометражних кінопроектів «Короткі зустрічі» імені Кіри Муратової.

Упродовж 2019 року у кінотеатрах Одеси та області, у Будинку кіно Національної спілки кінематографістів України відбудуться покази фільмів, створених на легендарній кіностудії, виставки фотографій, архівних матеріалів, тематичної літератури, екскурсії, творчі зустрічі.

 

Чверть століття тому, у травні 1919 року, на Французькому бульварі, 33 було створено державне кіновиробництво, яке стало базою для Одеської кінофабрики, напередодні Другої світової війни перетворене на Одеську кіностудію, - Укрінформ.

Першою картиною зі звуком була "Коліївщина", знята і змонтована на Одеській кінофабриці під керівництвом видатного режисера Івана Кавалерідзе.

Про видатних майстрів кіномистецтва, які творили славу Одеської кіностудії, нині нагадують мармурові дошки біля входу в будівлю - Олександру Довженку, Амвросію Бучмі, Василю Шукшину, і пам'ятник акторові і співакові Володимиру Висоцькому.

Серед історико-архітектурних пам'яток на території студії - маєток Сан-Донато. Це - єдиний в Україні Музей кіно Національної спілки кінематографістів. Тут зберігаються понад 10 тисяч експонатів - кінокамера, якою знімав режисер Довженко, перша підводна кінокамера, рукавичка однієї з перших кіноактрис Віри Холодної, подарована музею її прийомною дочкою, капелюх і плащ, в яких грав Висоцький у фільмі "Місце зустрічі змінити не можна", костюми і фотографії акторів, що знялися в картинах" Діти капітана Гранта", "Д'Артаньян і три мушкетери", "В'язень замку Іф".

Одеську кіностудію багато хто називає кузнею дебютів.

Ще в 20-ті роки тут дебютували в якості режисерів і сценаристів Олександр Довженко, Ісаак Бабель, Володимир Маяковський, Юрій Яновський, Лесь Курбас, Іван Кавалерідзе. Видатні актори, які знімалися в перших картинах: Амвросій Бучма, Наталія Ужвій, Іван Замичковський, Юрій Шумський.

Якби не існувало Одеської студії, можливо, взагалі не було б «Весни на Зарічній вулиці». А після блискучого дебюту режисерів Хуциєва і Міронера, операторів Тодоровського і Василевського був запущений у виробництво новий фільм "Два Федори", за участі нікому не відомого тоді Василя Шукшина.

 

Слідом на екрани вийшли "Жага", "Зелений фургон", "Вірність", "Вертикаль", "Місце зустрічі змінити не можна" та безліч інших улюблених глядачами стрічок.

Працювати на студію прийшли режисери Євген Ташков, Кіра Муратова, Георгій Юнгвальд-Хилькевич.

Тут блискуче відзначились першими значними ролями в кіно Євген Євстигнєєв, Олег Даль, Володимир Висоцький, Лариса Удовиченко.

 

 

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: