Пішов Сергій Юрський... Людина-легенда, людина-океан

ЖАЛОБА
08.02.19 - 11:56

Пішов Сергій Юрський. Великий артист, один з небагатьох діячів сучасної російської культури, хто зміг зберегти моральну чистоту і мужність навіть після страшних подій 2014 року, хто не побоявся чесно охарактеризувати стан Росії після її нападу на Україну словами «жах і морок».

Сергій Юрський знявся більш ніж у 80 фільмах і телесеріалах. Також він озвучував мультфільми і працював як артист дубляжу.

Народному артисту РФ, зірці радянських фільмів було 83 роки. За словами дочки, Юрський довго хворів і помер від зупинки серця. - УНІАН.

Народився актор 16 березня 1935 року в Ленінграді в родині Юрія Сергійовича Юрського (Жихарева). Батько був художнім керівником Московського цирку на Цвєтному бульварі, керував Ленконцертом. Мати, Євгенія Михайлівна Юрська-Романова, була музичним педагогом.

Юрський закінчив школу з золотою медаллю, вступив на юридичний факультет Ленінградського університету імені А. А. Жданова. Акторською професією Юрський зайнявся ще під час навчання - він почав брати участь у постановках Театру-студії ЛДУ.

У 1955 році він вступив на акторський факультет Ленінградського театрального інституту імені А. Н. Островського (курс Леоніда Макарьєва). Відразу після закінчення 2-го курсу Юрського запросили грати у Великий драматичний театр імені М. Горького. Юрський був одним з головних акторів трупи відомого режисера Товстоногова.

 

Він багато грав у театрі, але популярність йому приніс кінематограф. Юрського стали впізнавати після ролі Вікніксора у фільмі «Республіка ШКІД» (1966) і Остапа Бендера в «Золотому теляті».

У 1978 році Юрський переїхав до Москви і став актором, а згодом і режисером Театру імені Мосради.

Артист навіть написав кілька книг прози і п'єс під псевдонімом Вацетіс. У 2011 році він став лауреатом премії «Зірка Театрала». Був двічі одружений. Першою дружиною актора стала Зінаїда Шарко. Другою - актриса БДТ Наталія Тенякова. Від другого шлюбу у Юрського є дочка - Дарія Юрська, актриса МХТ ім. Чехова.

 

У 2014 році, після початку російської агресії, актор засудив втручання Росії у справи України. Він назвав ставлення російської влади і суспільства до України «несподіваним і жахливим проявом національного безкультур'я».

Актор закликав зупинити війну в Чечні, припинити переслідування режисера Кирила Сєрєбрєннікова, учасниць Pussy Riot. Сам Юрський говорив, що ніколи не перебував у політичних рухах.

Від нас пішла людина-океан, людина-легенда...

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: