Поділ на зони, маски, дезінфекція: як навчатимуться діти з 1 вересня?

ОСВІТА
31.07.20 - 10:48

З 1 вересня школи в Україні мають запрацювати у звичайному режимі, але з дотриманням карантину (маски, вимірювання температури, провітрювання і жодних екскурсій). Про це заявили у МОЗ і Міносвіти.

Дистанційне навчання передбачене лише в "червоній зоні" - регіонах з поганими показниками захворюваності. Крім того, освітяни розглядають гібридний варіант очно-заочного навчання, коли діти з одного класу можуть ходити в школу по черзі, щоб зменшити скупчення на уроці.

 

Як ми писали, сьогодні, залежно від показників і темпів захворюваності, країну поділять на чотири зони: червону, помаранчеву, жовту й зелену. Навчання за партами передбачене в усіх зонах, крім червоної. Там воно буде дистанційним. У разі зростання рівня захворюваності, навчальні заклади в інших зонах можуть закривати на карантин на 7 або 14 днів, а учнів переводити на дистанційне навчання.

 

Особливості навчання в нових умовах:

- вимірювання температури вчителям і учням при вході в школу,

- учителі повинні носити медичні маски, учням під час уроку можна бути без них, але на перервах доведеться одягти,

- обов'язкове провітрювання класів та дотримання соціальної дистанції.

- діти мають більше часу проводити на відкритому повітрі.

 

Міносвіти рекомендуватиме, щоб за рішенням батьківських комітетів та вчителів, класи переходили на змішану форму навчання. Це дозволить зменшити число учнів у класі. "Сьогодні в школу йдуть одні діти, а завтра - інші, сьогодні одні працюють з використанням дистанційних технологій, завтра - інші", - пояснила замміністра Любомира Мандзій.

 

Обов'язкові вимоги до організації навчання

 

Заняття. Керівник закладу розробляє маршрут руху учнів і складає графік, який має запобігти скупченню людей. Забороняється допуск у приміщення батьків, крім супутників учнів з інвалідністю.

 

Педагоги перед початком занять проводять опитування учнів про їхнє самопочуття й наявні симптоми.

У разі виявлення ознак гострої респіраторної хвороби і за відсутності батьків, учня ізолюють в спеціально відведене приміщення, інформують батьків та приймають рішення про направлення до медзакладу.

Вхід в приміщення - у захисній масці або респіраторі. Маски можна не використовувати в класі. У коридорах, на перервах - використання масок обов'язково.

На вході в усі приміщення - місця для обробки рук антисептичними засобами (з інструкцією).

 

Пересування. Рух кабінетами і аудиторіями слід мінімізувати, проводячи заняття в одному приміщенні і застосовуючи модульний підхід до організації вивчення дисциплін.

У розкладі уроків необхідно передбачити можливість різного часу початку і закінчення занять (перерв) для різних класів і груп.

Забезпечити раціональне використання запасних виходів з навчального закладу, розмітки на підлозі, яка полегшує організацію двостороннього руху по коридорах, виділення зон переміщення для різних вікових категорій.

 

Дезінфекція. У санітарних кімнатах забезпечити наявність рідкого мила, дезінфекційних засобів для рук і паперових рушників.

Після проведення занять в кінці робочого дня необхідно провести дезінфекцію поверхонь (дверних ручок, столів, місць для сидіння, перил).

Після кожного заняття - провітрювання протягом не менше 10 хвилин.

На території закладу розмістити контейнери (урни з кришкою) для використаних масок з написом "Використані маски і рукавички".
 

Харчування. Організація харчування за типом шведського столу і шляхом самообслуговування на період карантину забороняється.

 

Відстань між столами - не менше 1,5 м і розміщення за столом не більше чотирьох осіб. Усі працівники харчоблоку забезпечуються ЗІЗ (одна захисна маска на три години роботи), одноразовими рукавичками, які необхідно міняти після кожної маніпуляції.

 

В установі має бути запас ЗІЗ на п'ять робочих днів, в тому числі на одну робочу зміну безпосередньо на робочому місці співробітника.
 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: