Поіменно. На Дніпропетровщині з’явиться єдиний реєстр зниклих безвісти бійців АТО

ВАЖЛИВО
11.05.19 - 9:46

У єдиний реєстр вноситимуть інформацію про зниклих безвісти українських захисників. Наступний крок – соціальні виплати родинам військових, про місце перебування яких нічого не відомо, - повідомили у Дніпропетровській ОДА під час «круглого столу», з волонтерами, представниками міжнародних організацій, матерями. 

Військовим, які зникли безвісти внаслідок збройного конфлікту або воєнних дій, надають певні соціальні гарантії. Вони передбачені законом «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей».

 

«За законом, має працювати комісія й координувати діяльність держорганів, уповноважених за облік і розшук зниклих безвісти в районі АТО. На ній – ведення єдиного реєстру бійців. На жаль, ці положення закону не працюють», – побивається голова об’єднання рідних зниклих безвісти «Надія» Ядвіга Лозинська. 

 

Вона сама щодня чекає на повернення сина, який безвісти щез під Іловайськом.

 

Її «сестра по біді» – Інна Думчик. Жінка розшукує сина Ярослава, який служив у 93-й окремій механізованій бригаді. Також зник в «іловайському котлі».

 

За офіційними даними, на Дніпропетровщині зареєстровані  24 зниклих безвісти воїни й цивільні.

 

«Ці родини опинилися в непростому становищі. За чинним законодавством, отримати статус зниклого безвісти майже неможливо. Серед безлічі документів рідні мають надати свідоцтво про смерть. Однак це неможливо, оскільки людина не вважається померлою. Змінити ситуацію можемо в межах області. Незабаром запрацює регіональна комісія, яка займатиметься обліком зниклих безвісти АТОвців. Родичам будемо присвоювати відповідний статус і надавати соціальну допомогу», – відзначила начальник управління з питань учасників АТО Дніпропетровської ОДА Наталія Шуліка. 

 

Особа набуває статусу «зниклої безвісти» з моменту подання заявником заяви про факт зникнення. Також підставою для цього є рішення суду. За людиною, яка пропала, зберігаються місце роботи та посада, а також середній заробіток.

Фото з сайту Дніпропетровської ОДА.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: