Поневіряння криворізького "Констара": занепад, борги з зарплати, обіцянки політиків

СПЕЦРЕПОРТАЖ
01.10.20 - 14:33

7 кіл пекла - у пошуках справедливості. Працівники легендарного криворізького заводу "Констар" вже котрий рік чекають на повернення заробленого. Дехто вже й пішов з життя, не дочекавшись.

Кожна нова влада у країні - для людей нова надія. Та дива поки не сталось. Як живеться сьогодні працівникам проданого за безцінь заводу, дізнавалися наші журналісти. 

 

Чоловік Ольги Шпунтенко, Володимир, помер за 3 місяці після закриття заводу. Коли його звільняли з роботи, він мав за плечима майже 40-річний стаж. Дружина померлого, Ольга Шпунтенко, теж колишня працівниця турбінного заводу. Вона отримала лише 20% від заробітної плати. І це історія тільки однієї родини. Всього ж тих, кого свого часу позбавили і роботи, і зароблених грошей, більше тисячі. 35-ти з них уже ніколи не повернуть борг. Вони, як і Володимир, не діждали.

 

Свого часу криворізький турбінний завод "Констар" був серед лідерів машинобудування в Україні та СНД. Крім своєї основної спеціалізації (виробництва газових турбін), завод працював на хімічну, металургійну промисловість та машинобудування. 

 

Неприємності почалися шість років тому. «Констар», який постачав свою продукцію переважно в РФ, позбувся основного ринку збуту. Подібний завод був введений в експлуатацію в Тюменській області, тож новому керівнику підприємства Олегу Попрожуку довелося шукати нові ринки. Час минав, а охочих не було. Чи то не могли знайти, чи то не захотіли.

 

"Завод поступово почав занепадати. Обсяги виробництва стали настільки малими, що не могли забезпечити роботою навіть ті півтисячі працівників, яких залишив роботавець з надією, що скоро все зміниться. У 2014 році 7 серпня, за заявою Криворіжгазу, суд почав процедуру ліквідаціі заводу. Констар на той час мав 300 млн. грн. кредиторської заборгованості. Тоді як заборгованість із заробітної плати перед працівниками накопичилась за 7 місяців", - пояснює Тетяна Войтехович, голова профспілки заводу «Констар» до 2017 року.

 

Колектив покладав великі надії на процедуру санації. Вірили, що знайдуться ринки збуту і, нарешті, можливість виплатити людям борги. Підприємство з кредитною історією і чергою за зарплатою передавали з рук у руки. Після тимчасового "варяга" з Дніпра, на чолі "Констара" став криворіжець Микола Лукашук. Він виступав одночасно ліквідатором і арбітражним керуючим. 

 

"Вийшов указ про ліквідацію підприємства. Лукашук зібрав усіх і сказав, що ця процедура - нормальна. Це законно, у нас є багато активів, тож борги з зарплати виплатять протягом року", - згадує Тетяна Войтехович.

 

Але ні в 2017-му, ні пізніше, грошей заводчани так і не побачили. А от завод успішно продали за смішною ціною у 7,5 мільйона гривень. Це при тому, що заборгованість перед людьми вже перевищує 20 мільйонів гривень.

 

Ми зробили спробу дізнатися у колишнього директора Миколи Лукашука про ті невиконані обіцянки та ситуацію на заводі взагалі. Але слухавку він так і не взяв.

 

За цей період колишні «констарівці» протоптали дорогу до судів, але намарне. Як з’ясувалося згодом, пункту про виплату заборгованості працівникам після продажу заводу в документах взагалі не було. Проте, за словами лідера профспілки, свою зарплату Микола Лукашук «вибив» повністю. Чого не вдалося попередній дирекції.

 

З приходом "зеленої" команди і президента-земляка констарівці знову "ожили": писали листи Зеленському, ходили на прийом до нардепа Корявченкова, відправили з ним лист Генпрокурору. Поліція порушила кримінальну справу стосовно ліквідатора Лукашука. Корявченков погоджувався, що все несправедливо і незаконно.

 

Аж тут стало відомо, що ліквідатор Констара, який обдурив працівників заводу, продав його за копійки висуванцю у кандидати в обласні депутати від партії "Слуга народу". Микола Лукашук - 21-ій номер у списку кандидатів до обласної ради від Слуг. Це "констарівцям" стане відомо пізніше. А тим часом, помічник нардепа Юрія Корявченкова сказав їм, що кримінальні справи загалом вже закриті Нацполіцією і прокуратурою.

 

Таким чином, із легенди завод «Констар» перетворився на територію, де орендують цехи. Про турбіни залишається тільки згадувати. Подеколи тут отримують замовлення на сепаратори, затребувані на наших гірничих підприємствах. Із тисяч людей, задіяних на виробництві на початок ліквідації, залишилося не більше сотні робітників.

 

"Ми зробили модернізацію 5 нових турбін, які зараз працюють в Укртрансгазі. Одна з них уже вимагає капремонту, друга - допрацьовує свій термін. Хто їх буде ремонтувати, незрозуміло. Устаткування зараз - у орендарів, фахівців немає", - констатує Олександр Ларін, колишній заступник гендиректора «Констар».

 

І, схоже, ні в кого немає бажання вирішувати проблеми тих, хто роками чекає на перемогу справедливості. Люди кажуть - руки опускаються, коли дізнаєшся, що під вітрилами відомого політичного бренду у владу йде той, хто зруйнував їхні надії, не виконав обіцяного, проте себе не обділив.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: