Попри спротив екоактивістів, АрселорМіттал Кривий Ріг будує відвал "Степовий-2"

ЕКОЛОГІЯ
18.03.20 - 10:04

"АрселорМіттал Кривий Ріг" подав повідомлення до Державної архітектурно-будівельної інспекції України про початок реалізації підготовчого етапу будівництва нового відвалу "Степовий-2", - повідомляє прес-служба підприємства.

У відвалі складуватимуть окислену руду, яка поряд з магнетитової видобувається в кар'єрі №3.

"Степовий-2" буде розташований на схилах верхів'я балки Дьякова (не займаючи її) з утворенням північного і південного ділянок відвалу, які з'єднані між собою дамбою. Для окислених кварцитів це буде тимчасове зберігання - після розробки технологій і введення потужностей з їх переробки дане залізорудну сировину буде використано для виробництва концентрату.

 

Ще в 2018 році Державна служба геології та надр України видала АМКР спеціальний дозвіл на переробку окисленої руди терміном до 2038 року.

"Це стратегічний проєкт компанії, адже від нього залежить виробництво залізорудного концентрату. Потреба в будівництві відвалу виникла, бо можливості нинішніх місць складування окисленої руди наближаються до завершення. Йдеться про східний борт кар'єру №3 (автоотвал №4). Проєктом передбачено і будівництво транспортних комунікацій і об'єктів енергозабезпечення. Процес будівництва розділений на кілька етапів, всі спеціалізовані роботи виконуватимуть підрядні організації. До цього моменту ми пройшли кілька експертиз, а також отримали позитивний висновок процедури оцінки впливу на навколишнє середовище ", - повідомив технічний директор управління гірського департаменту компанії Андрій Левицький.

 

У компанії відзначили, що проєкт важливий і з екологічної точки зору. "Степовий-2" буде розташований на значній відстані від найближчих житлових забудов. До найближчих малонаселених сіл і районів - від 2 до 4,5 кілометрів. 

 

Фахівці спочатку пошарово знімуть чорнозем і розмістять його на окремо обладнаних складах. Згодом його можна буде використовувати для рекультивації. Крім того, підприємство створить своєрідний екокоридор, який виключить вплив виробництва на представників фауни: безхребетних, птахів і гризунів.

 

Новий об'єкт обладнають і системою гідрозахисту, яка включає Нагорний канал, водопропускну споруду, траншейні дренажі, акумулюючі ємності, мережа свердловин для спостереження за рівнем ґрунтових вод. Ємності ж для збору дренажних вод дозволять використовувати її для пилопридушення на технологічних автошляхах підприємства і самого відвалу.

 

Будівництво об'єкта займе 271,2 гектара - договір про його оренду укладений між "АрселорМіттал Кривий ріг" і Дніпропетровської обласної держадміністрацією в 2019 році. Сам об'єкт буде багатоярусним. На південній ділянці передбачені чотири яруси, на північному - шість. Загальна ємність відвалу складе 51,38 млн кубометра.

 

Як ми писали торік у серпні, екоактивісти Кривого Рогу борються проти будівництва відвалу «Степовий 2». Вони направляли звернення до Президента України, Мінекології та природних ресурсів України. Детальніше ми повідомляли про це тут.

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: