Порадились і вирішили. Які рекомендації дав Екокомітет ВР після перебування у Кривому Розі

ЕКОЛОГІЯ
07.11.19 - 11:12

Комітет Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування ухвалив проєкт рекомендацій виїзного засідання Екокомітету на тему «Екологічний стан Кривбасу: проблеми та шляхи їх вирішення». Документ розмістила на своїй сторінці народний депутат від Кривого Рогу Олена Криворучкіна.

 Як ми писали, 24 жовтня у Кривому Розі перебував комітет Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування. Його члени відвідали кар’єр Південного ГЗК, «АрселорМіттал Кривий Ріг», оглянули машину безперервного лиття заготовок № 3, побували в доменному цеху № 1 та на коксових батареях № 5, 6. Візитери були приголомшені станом навколишнього довкілля.

 

"Сучасний екологічний стан Дніпропетровської області є наслідком неналежної уваги до вирішення екологічних проблем Кривбасу з боку керівників підприємств та невиконання у встановлені терміни підприємствами заходів щодо досягнення нормативів граничнодопустимих викидів, скидів та розміщенню відходів, - резюмують у своїх рекомендаціях члени комітету. Це ставить під загрозу не тільки стан довкілля, а також і здоров’я населення". 

 

Отже, Екокомітет вирішив:

- на одному з найближчих засідань Комітету створити робочу групу для розробки проєкту закону про внесення змін до Закону України «Про охорону атмосферного повітря» щодо:

 

 зобов’язання суб’єкта господарювання встановлювати автоматичні системи контролю викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами;

 

 визначення підстав для анулювання дії дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами.

 

Рекомендувати:

 

Кабінету Міністрів України:

провести аудит щодо ефективності використання коштів, передбачених на фінансування природоохоронних заходів, місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування;

подати на розгляд Верховної Ради проєкт Загальнодержавної програми екологічного оздоровлення гірничодобувних регіонів України;

внести зміни до відповідних нормативно-правових актів в частині посилення адміністративної та кримінальної відповідальності керівників суб’єктів господарювання за забруднення атмосферного повітря;

вжити заходів щодо прискорення розроблення та подання на розгляд Верховної Ради України проєкту Закону України про контроль промислового забруднення.

 

- Міністерству енергетики та захисту довкілля України

внести зміни до Порядку проведення та оплати робіт, пов’язаних з видачею дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, обліку підприємств, установ, організацій та громадян-суб’єктів підприємницької діяльності, які отримали такі дозволи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.03.2002 № 302, якими:

 

заборонити перенесення дозвільно-регуляторними органами термінів невиконаних природоохоронних заходів щодо охорони атмосферного повітря при розгляді питання видачі підприємству нового дозволу;

заборонити встановлювати суб’єктам господарювання завищені нормативи гранично допустимих викидів в дозволах на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, а для промислових вузлів з великою кількістю суб’єктів господарювання та їх стаціонарних джерел викидів – встановлювати більш жорсткі нормативи гранично допустимих викидів.

 

- Дніпропетровській обласній державній адміністрації, Дніпропетровській обласній раді разом з Державною службою України з питань надзвичайних ситуацій та Криворізькою міською радою забезпечити розробку та реалізацію програми невідкладних робіт з ліквідації наслідків діяльності Криворізьких гірничодобувних та металургійних підприємств, а також уникнення надзвичайних ситуацій через просідання шахтних виробок.

 

- Дніпропетровській обласній державній адміністрації разом з Криворізькою міською радою розробити механізм та порядок рекультивації земель, порушених гірничодобувними роботами у місті Кривий Ріг, а також механізм фінансування таких робіт.

 

- Криворізькій міській раді забезпечити ефективний розподіл екологічних коштів з орієнтацією на розв’язання екологічних проблем, відновлення та збереження навколишнього природного середовища в місті Кривий Ріг. Також, відповідно до статті 5 Закону України «Про доступ до публічної інформації», оприлюднити на офіційному веб-сайті Криворізької міської ради звіт «Визначення хімічного складу та оцінки ступеня забруднення атмосферного повітря в місті Кривому Розі, ідентифікації та інвентаризації основних джерел викидів забруднюючих речовин «АрселорМіттал Кривий Ріг» та «Південний гірничо-збагачувальний комбінат», у тому числі оцінки ризиків для довкілля та здоров’я населення», виконаного у 2018 році на замовлення Управління екології виконкому Криворізької міської ради ТОВ «Науково-дослідницький інститут інноваційних технологій».

 

- Гірничодобувним підприємствам Кривбасу:

вирішити питання щодо зменшення мінералізації зворотних вод та управління шахтними водами;

дотримуватись регламентів щодо промивання русла і екологічного оздоровлення річки Інгулець.

 

Контроль за виконанням цього рішення поклали на народного депутата України, заступника голови Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олену Криворучкіну.

 

Фото зі сторінки Олени Криворучкіної.

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: