Послуга з розподілу газу: за що ми платимо компанії "Криворіжгаз"?

КОМЕНТАР
14.01.21 - 9:42

АТ «Криворіжгаз» не продає газ, а займається лише його розподілом, - пояснюють на підприємстві.

У чому ж полягає послуга доставки, тобто розподілу газу? Інакше кажучи, що саме робить компанія заради того, щоб газ дійшов до кожного споживача – і у віддалене приміське селище, і на найвищий поверх багатоповерхівки? На це питання відповів директор технічний АТ «Криворіжгаз» Борис Рибка.

 

- Насамперед, що таке газорозподільні мережі? Це не лише той газопровід, що прокладений по вашій вулиці. Газорозподільні мережі – це важлива частина всієї газової системи країни, разом із добуванням природного газу та транспортуванням його магістральними газопроводами.

Існують газорозподільні станції – ГРС. Саме тут відбувається передача газу з магістральних мереж від оператора газотранспортної системи - нам до газорозподільної мережі. Далі газ іде безпосередньо до міста, де під високим тиском потрапляє на газорегуляторний пункт, тобто на ГРП, в яких за допомогою спеціального обладнання відбувається зниження тиску від високого до середнього. І вже після ГРП газ іде по трубах із середнім тиском. Ближче до вашої вулиці на так званому шафовому регуляторному пункті відбувається пониження до низького тиску.

 

Тут газ уже розподіляється до кожного будинку. Від моменту передачі газу до вашого будинку в середньому територією нашого регіону газ проходить 20-30, а то й 100 кілометрів. Тож та частина газопроводу, яку ви бачите на вашій вулиці, це незначна частка усієї газорозподільної мережі.

 

Загалом АТ «Криворіжгаз» обслуговує понад 2300 км таких мереж, близько 900 споруд на газопроводах, близько 2000 будинкових регуляторів тиску, а також інше необхідне обладнання. Як бачимо, газорозподільні мережі – це величезна інфраструктура, яка за рахунок пониження тиску, його регулювання, застосуванню інших необхідних заходів дозволяє газу рухатися у необхідному напрямку до вашої домівки. Результат нашої роботи - у вашій оселі завжди є необхідна кількість природного газу, яким ви можете користуватись 24 години на добу 7 днів на тиждень будь-якої пори року.

У підтвердженні багатогранності газової структури нашого регіону доречно навести кілька додаткових цифр і фактів. Як вже говорилося, головне завдання «Криворіжгазу» – подбати про безпечну роботу газопроводів, а також 495 газорегуляторних пунктів, 2003 будинкових регуляторів і так далі. Крім того, щодня і в спеку, і в холод, бригади ділянки діагностики газопроводів виконують обстеження газопроводів за допомогою спеціальних приладів – трасошукачів, газоаналізаторі – для виявлення можливих витоків газу або пошкодження ізоляційного покриття. При виявленні таких порушень бригади аварійно-диспетчерської служби оперативно їх усувають. Крім того 8 бригад служби «104» цілодобово обслуговують споживачів газу Кривого Рогу і Криворізького району, оперативно виїжджають на виклики, ліквідовують аварійні ситуації, щоб забезпечити безпечну та безперебійну доставку газу. Впродовж 2020 року аварійно-диспетчерська служба АТ «Криворіжгаз» прийняла від споживачів майже 9300 заявок.

 

Також варто нагадати, що криворізька газова мережа немолода – перший газопровід в місті був запущений понад пів століття тому, а зараз близько 70% газопроводів на межі повного зносу. Але підприємство щорічно виконує роботи по заміні та модернізації газопроводів, обладнання газорегуляторних пунктів та оптимізації системи газопостачання.

 

Так у 2020 році фахівці компанії встановили три шафових газорегуляторних пункти виробництва RGC Prodaction, провели реконструкцію обладнання в шести газорегуляторних пунктах, 11 станцій електро-хімічного захисту та ремонт 2-х газових колодязів, замінили 379 засувок на газопроводах-вводах до житлових будинків.

 

Хочу звернути увагу, що ми не формуємо та не встановлюємо тариф на розподіл, цим займається Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, крім того НКРЕКП контролює всі наші витрати на функціонування газових систем. Загалом, ці витрати можна поділити на чотири групи.

Перша група – це технологічний газ. Газопроводи Кривого Рогу почали будувати 60-70 років тому, тож мережі зношуються, старіють, потребують постійного обслуговування та заміни, інакше в них утворюються отвори, через які витікає газ. Так само мають місце витоки та втрати газу у місцях з’єднань труб. Щоб збалансувати систему в технологічному процесі розподілу, оператор ГРМ вимушений закупати технологічний газ.

 

Друга група - це фонд оплати праці. Для того, щоб обслужити 2300 км газових мереж, потрібні висококваліфіковані фахівці. Для цього у нас працюють понад 1000 працівників.

 

Третя група витрат – це матеріали, потрібні для експлуатації мереж: різні комплектувальні, запчастини, розхідні матеріали. Наприклад, пальне для 11 автомобілів аварійно-диспетчерської служби, які 24 години на добу, 7 днів на тиждень виїжджають на виклики за номером 104. Наша аварійка разом з пожежними, поліцією чи швидкою завжди готові виїхати вам на допомогу.

 

Нарешті, четверта група витрат - це виконання інвестиційної програми, яка затверджується НКРЕКП. Це, зокрема, капітальний ремонт та заміна різних елементів газових мереж, котра в нашому регіоні вже давно відзначила свій піввіковий ювілей. А чим старіша система, тим більше уваги вона до себе потребує.

Причому більшість наших витрат фіксовані. Вони виникають й взимку, під час пікового споживання газу споживачами, і влітку, коли споживання газу різко знижується.

 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: