Православні християни нині відзначають свято Богоявлення (Водохреща)

СВЯТО
19.01.21 - 9:15

Свято Водохреща, яке відзначають сьогодні, 19 січня, має й іншу назву — Богоявлення. Святкувати його християни почали ще з апостольських часів. Свято Богоявлення Господнього вважалося збірним, бо стосувалося кількох подій із життя Ісуса Христа, які свідчили про Його божественність.

На відміну від багатьох інших свят, що поєднали традиції народні й церковні, це суто християнське свято, воно прийшло до нас із запровадженням християнства.

 

Коли Ісусу Христу виповнилося тридцять років, він прийняв хрещення від Івана Хрестителя на річці Йордан.

 

Християнські перекази оповідають, що коли Син Божий виходив із води, небеса розкрилися, і в цю саму мить на плече його опустився голуб. Це був Святий Дух. Звідси й пішла традиція хрещення у воді.

 

Усі більш-менш значні церковні свята супроводжуються освяченням води. На березі річки відбувається ще одне нетривале святкове богослужіння, потім священник занурює в річкову воду (в ополонку, йордань) хрест під спів хору.

 

Ось тепер вода вважається освяченою, і люди набирають з ополонки у принесений із собою посуд свячену воду.

 

За народними віруваннями, коли священник опускає хрест в ополонку, з річки вистрибує нечиста сила. Вода стає освяченою і, пірнувши в неї, людина нібито змиває з себе гріхи.

 

Нагадаємо, спеціальні місця для купання на криворізьких водоймах не облаштовували. Цьогоріч масовий обряд пірнання в ополонки, за вимогами жорсткого карантину, потрапляє під заборону. Чергування рятувальників та медиків на водоймах міста не передбачене! До опівночі 25 січня в країні триває локдаун - суворі карантинні обмеження через пандемію коронавірусу. 

 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: