"Президент для мене є взірцем відвертості та порядності". Прем'єр Гончарук написав заяву про відставку

ОФІЦІЙНО
17.01.20 - 9:57

Сьогодні Прем’єр-міністр Олексій Гончарук написав та подав президентові заяву про відставку. Про це він повідомив на своїй сторінці у фейсбук.

«Я прийшов на посаду виконувати програму Президента. Він є для мене взірцем відвертості та порядності. Проте, щоб забрати будь-які сумніви нашої поваги та довіри до Президента, я написав заяву про відставку та передав її Президенту з правом внесення в Парламент, – наголосив Гончарук. – Він – людина, якій українці висловили безпрецедентну довіру. І він має повне право оцінювати ефективність кожного члена своєї команди, що змінює країну».

 

Прем’єр також перерахував досягнення команди президента за останні 4 місяці.

 

За його словами, за короткий проміжок часу вдалося зробити багато. По-перше, підготували газотранспортну систему до переходу на європейські правила, що дозволило підписати новий транзитний договір та знизити платіжку за опалення для більшості українців до 30%.

По-друге, перезавантажили топ-керівництво органів державної влади.

По-третє, успішно провели перемовини з Міжнародним валютним фондом та досягли домовленості про угоду на робочому рівні.

По-четверте, покращилися позиції України в міжнародних рейтингах і вдвічі зменшили вартість гривневих запозичень – з 18% до 9%.

 

«Головний виклик – маємо остаточно подолати корупцію в державному секторі, – зазначив Гончарук. – В останні дні всі ви стали свідками подій, що розгортаються навколо злитих в мережу файлів, змонтованих із фрагментів записів нарад в Уряді. Їх зміст штучно створює уявлення, ніби я і моя команда не поважаємо Президента, який є нашим політичним лідером. Багатьом групам впливу, які прагнуть отримати доступ до фінансових потоків вигідно, щоб так виглядало. Але це неправда».

 

 Тим часом в Офісі президента заявили: "Президент України отримав подане прем’єр-міністром Олексієм Гончаруком прохання про відставку. Глава держави розгляне зазначену заяву. Про результати розгляду Офіс президента повідомить окремо".

 

Довідково. Згідно зі статтею 15 закону про Кабмін, прем’єр-міністр має право заявити Верховній Раді про свою відставку – і парламент має розглянути це питання не пізніше, ніж на 10-й день після надходження заяви про відставку, якщо вона надійшла під час чергової сесії Верховної Ради, і не пізніше першого пленарного тижня наступної чергової сесії, якщо така заява надійшла у міжсесійний період.

Прем’єр-міністр звільняється з посади з дня ухвалення рішення про його відставку на пленарному засіданні Верховної Ради. Рішення парламенту про відставку прем’єра має наслідком відставку всього складу уряду. 

«Дізнавайтесь про новини міста першими! Підписуйтесь на наш Telegram!»

Читайте також: